Održana 30. tradicionalna, najveća konferencija za proizvođače i trgovce „Magros 2018“ na kojoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Damir Marenić

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore, u Zagrebu je održana 30. tradicionalna, najveća konferencija za proizvođače i trgovce MAGROS 2018. Konferencija je bila u znaku svestrane rasprave o ulozi trgovine unutar Europske unije, posebice Hrvatske, a na njoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić.

Nazočnima su se u uvodnom dijelu obratili Srećko Sertić, direktor i glavni urednik Suvremene trgovine; Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije; Juro Avgustinović, Zaklada Konrad Adenauer; Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore; Nela Jurić, pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša; Darko Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore; Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova europske unije.

Na aktualnu temu o trgovini govorio je Neil McMillan, direktor političkih poslova i trgovine EuroCommerca, krovne trgovinske organizacije EU. Fokus je bio na tome što se događa u maloprodaji unutar Europske unije, s naglaskom na nove trendove, ali i izazove koje oni nose sa sobom. Dr.sc. Ivan-Damir Anić s Ekonomskog instituta Zagreb analizirao je stanje hrvatske maloprodaje, dok je dr.sc. Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorio o osobnoj potrošnji u gospodarstvu Hrvatske, EU i svijeta.

Na konferenciji su održana i dva panela na kojem su sudjelovali eminentni stručnjaci. Zamjenik gradonačelnika Damir Marenić sudjelovalo je u panelu na temu zaustavljanja zapostavljanja razvoja u ruralnim i manje razvijenim područjima. Tom prilikom govorio je o specifičnostima gospodarstva grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije te je ujedno nazočne upoznao s najznačajnijim projektima koje provode Grad i Županija s naglaskom na revitalizaciju objekata spomeničke baštine koji će primarno dati impuls razvoju turizma i pozitivno se reflektirati i na ostale sfere gospodarstva. Govoreći o Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, rekapitulirao je razvojni put sajma koji je danas među vodeća tri sajma u Hrvatskoj, a prepoznat je i u zemljama regije i globalno.

Uz Damira Marenića, s područja Virovitičko-podravske županije konferenciji su nazočili direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, stručna suradnica za trgovinu u HGK – ŽK Virovitica Ivona Odalj, Mario Bobanac, direktor Zanatpromet-trgovine Virovitica, član Vijeća udruženja trgovine u Središnjici HGK, predsjednik Strukovne grupe trgovine i član Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica. (HGK, fotografije: HGK i suvremena.hr)

Skip to content