Održan trening za predstavnike/ice OCD-a i institucija s područja Virovitičko-podravske županije

66Udruga S.O.S Virovitica i Ženska soba Zagreb organizirale su dvodnevni trening za predstavnike/ice organizacija civilnog društva i institucija s područja Virovitičko-podravske županije pod nazivom „Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama – uspostavljanje međusektorske suradnje“. Trening je održan 28.i 29.11.2013. u Višnjici a sastavni je dio projekta „Sigurno mjesto“ koji financijski podržavaju Europska unija i  Ured za udruge Vlade RH (National Programme for Croatia underthe IPA – TransitionAssistanceandInstitution Building Component for 2009). Nositeljica projekta je Ženska soba, a provodi se u suradnji s 3 partnerske organizacije: Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin (Pakrac), Centar za žene Adela (Sisak) i S.O.S.  – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitica).

Osnovni cilj ovog treninga bio je unaprjeđenje znanja i suradnje u svrhu što kvalitetnijeg pružanja pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja te upoznavanje sa izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Hrvatske koji je stupio na snagu 01. siječnja 2013. godine, s naglaskom na problematiku nasilja nad ženama. 

Na treningu se okupilo 30-ak sudionika/ica, predstavnika organizacija civilnog društva, policije, državnog odvjetništva, sudstva, zdravstva i centara za socijalnu skrb, a predavačice su bile: Antonija Hojt Ilić iz Ženske sobe, Desa Kolesarić, predsjednica S.O.S. Virovitica, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu i Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima pri županijskom sudu u Zagrebu.

Interaktivnim radom u grupama došlo se do prednosti i nedostataka lokalnih dionika (organizacija i institucija) koje rade na problematici nasilja nad ženama. Na temelju dobivenih rezultata izradit će se preporuke s ciljem unapređenja rada na prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama.

 

Skip to content