Održan seminar za članove multidisciplinarnog tima za suzbijanje trgovanja ljudima VPŽ-a u organizaciji udruge S.O.S. telefon Virovitica

U sklopu projekta ”Edukacija multidisciplinarnog županijskog tima za suzbijanje trgovine ljudima” koji provodi Udruga S.O.S. telefon – poziv u pomoć, uz financijsku potporu Vladinog ureda za ljudska prava održan je od 22. do 24. listopada 2010.g u Termama Tuhelj seminar u ciljem razmjene iskustava i postignuća u suzbijanju trgovanja ljudima.1 1288092460U sklopu projekta ”Edukacija multidisciplinarnog županijskog tima za suzbijanje trgovine ljudima” koji provodi Udruga S.O.S. telefon – poziv u pomoć, uz financijsku potporu Vladinog ureda za ljudska prava održan je od 22. do 24. listopada 2010.g u Termama Tuhelj seminar u ciljem razmjene iskustava i postignuća u suzbijanju trgovanja ljudima. Seminaru su prisustvovali članovi multidisciplinarnog tima VPŽ-a kojeg čine predstavnici policije, centra za socijalnu skrb, zdravstva, sudstva, regionalne uprave i NVO-a. U radu seminara u svojstvu predavača sudjelovali su Katrin Gluić, koordinatorica MUP-a za suzbijanje trgovanja ljudima, Maja Bukša iz Ured za ljudska prava Vlade RH, Mirjana Tadić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Larisa Kerekeš iz Općinskog državnog odvjetništvo Bjelovar i Mirjana Duduković koordinatorica Ženske grupe „Korak” Karlovac.

2 1288092460Iako je do sada bila uglavnom zemlja tranzita novi trendovi pokazuju kako je Hrvatska sve češće zemlja porijekla i odredišta. U porastu je broj muških žrtava trgovanja ljudima i to u svrhu radne eksploatacije.
Kroz rad seminara i raspravu koja je uslijedila u pravcu unapređenja kvalitete rada na prevenciji, ali i na identifikaciji žrtava trgovanja ljudima postignut je zaključak o potrebi boljeg povezivanja i koordinacije svih osoba i institucija koje rade na problemu trgovanja ljudima. U tom smislu iznesen je prijedlog za provođenje zajedničke edukacije i povezivanje članova mobilnih timova, policijskih službenika zaduženih za trgovanje ljudima, koordinatora u zdravstvu i koordinatora u socijalnoj skrbi prema regionalnoj podjeli na kojoj se bazira i rad mobilnih timova (regija Osijek, Zagreb, Rijeka i Split). Uz ovu edukaciju osoba koje su već imenovane i uključene direktno u rad na problemu trgovanja ljudima nužan je i rad s djelatnicima iz zdravstva i sudstva kako bi u tijeku svoga rada mogli prepoznati ili stvoriti pretpostavku da je njihova stranka potencijalna žrtva trgovanja ljudima.
Ukazano je na potrebu boljeg protoka informacija od nacionalnog prema lokalnom nivou u smislu postupanja i nadležnosti.

3 1288092460Također je neophodna konstantna senzibilizacija javnosti o postojanju problema trgovine ljudima i važnosti njihovog uključivanja u rješavanje tog problema kroz odgovorno postupanje u prijavljivanju sumnjivih događaja iz okoline.
Sudionici su bili iznimno zadovoljni interaktivnom koncepcijom seminara na kojem su mogli izmijeniti iskustva, dobiti primjere iz prakse i upoznati se s osobama s nacionalnog nivoa koji rade na toj problematici te tako im direktno iznijeti poteškoće s kojima se susreću u svom radu. Iskazana je i potreba za učestalim održavanjem seminarima ove vrste.

Skip to content