Održan seminar: „Energetski efikasna gradnja – integrirani pristup projektiranju i modeliranju niskoenergetskih i pasivnih kuća“

ŽK Virovitica i Regionalna energetska agencija Sjever, u nazočnosti predstavnika tvrtki iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja, predstavnika gradova, RA Sjever i dr., organizirali su 23. lipnja 2010. god. u ŽK Virovitica seminar: „Energetski efikasna gradnja…1 1277706096ŽK Virovitica i Regionalna energetska agencija Sjever, u nazočnosti predstavnika tvrtki iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja, predstavnika gradova, RA Sjever i dr., organizirali su 23. lipnja 2010. god. u ŽK Virovitica seminar: „Energetski efikasna gradnja – integrirani pristup projektiranju i modeliranju niskoenergetskih i pasivnih kuća”.

Tihana Bašljan, predstavnica tvrtke Domus plus govorila je o projektiranju i izgradnji niskoenergetskih kuća, a Goran Bolšec iz REA Sjever o projektiranju i izgradnji pasivnih kuća.U svijetu se 40% energije troši u sektoru zgradarstva, 28% u industriji i 32% u transportu.
U kućanstvima se 75,5% energije troši na grijanje i hlađenje, 11,5% na toplu vodu, 11,5% na kućanske aparate, a samo 1,5% na rasvjetu.

Niskoenergetski standard građevine, prema prihvaćenoj stručnoj definiciji, zahtjeva energetsku potrošnju za zagrijavanje prostora od 40 kWh/m2 godišnje.
Pasivna građevina je svaka ona koja za grijanje godišnje troši manje od 15 kWh/m2 korisne površine.
Jedna standardno izolirana kuća utroši energije kojom bi se mogle zagrijati 3-4 niskoenergetske kuće ili 7-8 pasivnih kuća.Nakon predavanja, nazočni su postavili i niz pitanja, na koja su dobili konkretne odgovore, a iznesena je i ideja skandinavskog modela izolacije kuća, što bi se trebalo primjenjivati i u Hrvatskoj.

Skip to content