Održan okrugli stol na temu „ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski informatički zbor, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz podršku Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, organizirali su 28. lipnja 2011. u prostorijama HGK Županijske komore Virovitica…Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski informatički zbor, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz podršku Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, organizirali su 28. lipnja 2011. u prostorijama HGK Županijske komore Virovitica , Okrugli stol na temu „ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti”, s ciljem poticanja primjene Europske računalne diplome (European Computer Driving Licence – ECDL), prihvaćane u 148 zemalja koju prema nekim izvorima zahtijeva, preko 80% poslodavaca u Hrvatskoj.

Mnoga istraživanja su pokazala kako informatičko pismeni zaposlenici brže i kvalitetnije obavljaju poslove, što doprinosi učinkovitijem radu gospodarstva i državne uprave, pa time i većoj konkurentnosti Hrvatske.

ECDL program je pokrenut u Hrvatskoj 2003. godine, kojeg je Vlada RH prihvatila za normu informatičke pismenosti u školama i državnoj upravi. Do sada je više od 22.000 (više od 50%) nastavnika osnovnih i srednjih škola educirano i položilo ispite za dobivanje ECDL Start diplome. Zbog financijske krize, te neizdvajanja sredstava iz proračuna za ovu namjenu, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa nije nastavilo provedbom programa.

Predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator Marijan Frković izjavio je „Do sada je u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju uključeno više od 11 milijuna polaznika, od kojih u Hrvatskoj preko 55.000, iz gospodarstva, državne uprave, škola, fakulteta, te nezaposlenih, s više od 300 u Virovitičko-podravskoj županiji.

Financijska kriza u Hrvatskoj rezultirala je smanjivanjem broja polaznika na godišnjoj razini. Zbog toga je Hrvatski informatički zbor, početkom godine pokrenuo akciju s nazivom „ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku” s ciljem nastavka ranije pokrenutih programa i iniciranja novih. Ohrabruje činjenica što je broj polaznika u Hrvatskoj do lipnja premašio ukupan broj onih u prethodnoj godini.”

Nedostatak financijskih sredstava i dalje ostaje osnovni problem provedbe programa, no inicijative koje dolaze iz gospodarstva, državne uprave, škola i građana, govore o potrebi provođenja ECDL programa s uvjerenjem kako se i u teškoj financijskoj situaciji ipak mogu izdvajati sredstva za edukaciju zaposlenika i građana.
Mnogi se slažu kako u Hrvatskoj ima dovoljno informatičke opreme, no postavlja se pitanje kako i koliko se koristi.

Na okruglom stolu na temu „ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti”, u HGK – Županijskoj komori Virovitica, 28. lipnja 2011. god. su bili prisutni predstavnici: Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Virovitica, HOK – Obrtničke komore Virovitica, Udružanja obrtnika Pitomača, Plina d.o.o. Virovitica, gradova Virovitice i Slatine, općina Pitomača, Suhopolje i Nova Bukovica, Indrustrijsko – obrtničke škole Virovitica, Razvojne agencije Sjever – Dan i Vidre agencije za regionani razvoj VPŽ.

Skip to content