Održan komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve četničkog terora u selima Balinci, Četekovac i Čojlug

 

Na Mjesnom groblju u Četekovcu, održan je komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve ubijene u selima Balinci, Četekovac i Čojlug prije 21 godina. Kao i svake godine, skup je poče točno u 9,05 sati, u vrijeme kad je toga 4. rujna 1991. godine započeo srbočetnički minobacački napad na potpapučka sela Balinci, Čojlug i Četekovac… Komemoraciji su nazočila izaslanstva Hrvatskog sabora kojemu su bili zastupnici Josip Đakić, Sandra Petrović, Damir Tomić, Igor Češek, Tomislav Žagar. Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvodio je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić uz zamjenika predsjednika Županijske skupštine Đure Matovine te Ivicu Kirina gradonačelnika Virovitice, kao predstavnika izaslanstva Grada Virovitice. Kao i prijašnjih godina, u ime domaćina, vijence je položio načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović.

Osim toga, izaslanstvo Ministarstva branitelja predvodio je pukovnik Ivan Grujić, a izaslanstvo Ministarstva obrane brigadni general Ivan Jurić. U ime Ministarstva unutarnjih poslova počast nevinima koji su poginuli za Hrvatsku, odao je Mario Župan. Osim domaćina, vijence i svijeće na Spomen obilježju u Četekovcu položili su i izaslanstva grada Donja Stubica, grada Slatine (gradonačelnik Ivan Roštaš sa suradnicima), općine Voćin, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Slatina i predstavnici Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Slatina. Načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović podsjetio je na tragičan dan prije 21 godinu u kojem su stradali nevini Hrvati od srbočetničke ruke. Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, naglasio je da pravda ovdje nije zadovoljena i da je spor proces kojim se do nje dolazi. Pozvao je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da tu priču o Balincima, Četekovcu i Čojlugu privede kraju i da već jednom završi hrvatska sramota. Pukovnik Ivan Grujić u svome govoru odao je počast žrtvama ovog masakra. Brigadni general Ivan Jurić podsjetio je na situaciju koja je vladala 1991. godine, te naglasio da iako nekih nema među nama njihov duh i sjećanje na njih i dalje živi. Saborski zastupnik Tomislav Žagar rekao je da zahvaljujući ovim žrtvama mi danas imamo ostvaren san, te da su ubijeni simbol patnji i žrtve za ostvarenje tog sna.

Nakon komemoracije u Mjesnom domu u Četekovcu održana je promocija knjige Zločin za koji još nitko nije odgovarao autora Miroslava Gazde koja govori o stradanju Hrvata u Humljanima, Balincima, Četekovcu, Čojlugu, Kraskoviću, Humu i Voćinu 1991. godine. Na promociju su se odazvali mnogi visoki gosti koji su prisustvovali i komemoraciji. Svoja iskustva i mišljenje o situaciji koja je vladala mu to vrijeme dali su ratni zapovjedni policijske postaje Slatina Stjepan Gojmerac, Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, autor knjige Miroslav Gazda, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-a Republike Hrvatske Josip Đakić, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić. (www.icv.hr/www.vpz.hr)

Skip to content