Održan Kolegij načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, njegovih zamjenika Zvonimira Koića i Zvonimira Šimića…U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, njegovih zamjenika Zvonimira Koića i Zvonimira Šimića, tajnika Skupštine VPŽ Ivana Horvat te prisustvo gradonačelnika Virovitice – Ivice Kirina, Slatine – Ivana Roštaša, te načelnika općina, Čačinci – Mirka Mališa, Gradine – Dražena Peića, Špišić Bukovice – Ivice Lulića, Crnca – Mate Damjana, Čađavice – Mirka Rončevića, Mikleuša – Milana Dundovića, te predstavnike ostalih općina s područja Županije, održan je Kolegij načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije.

Na Kolegiju je Sanja Bošnjak ravnateljica Agencije za regionalni razvoj VIDRA prezentirala Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske prema kojoj je Virovitičko-podravska županija smještena u Regiju – Panonska Hrvatska gdje se VPŽ nalazi među osam županija (Hrvatska je podijeljena u tri regije).

Govorilo se o karakteristikama Panonske Hrvatske gdje živi 1.351.517 stanovnika, gdje dominira poljoprivredna proizvodnja, šumarstvo, prerađivačka industrija, o Regiji kod koje se bilježi snažan razvoj poduzetničke infrastrukture. Bilo je govora i o Županijskoj razvojnoj strategiji koja je osnova za projekte i njihovu prijavu u strukturne fondove. Prezentiran je Master plan turizma Virovitičko-podravske županije koji se oslanja na Županijsku razvojnu strategiju.

Govorilo se o bitnim karakteristikama turizma na području Virovitičko-podravske županije. Izneseni su podaci prema kojima je u 2002. godini Virovitičko-podravsku županiju posjetilo oko 3.000 registriranih turista, a 2007. godine bilo ih je 14.500 s registriranih 34.294 noćenja. Katarina Boljevčan iz Ureda državne uprave održala je prezentacija Zakona o ravnopravnosti spolova, dok je o Proračunu Virovitičko-podravske županije za 2009. godinu, o njegovim karakteristikama govorio župan Tomislav Tolušić.

Župan Tolušić je govorio o Proračunu koji iznosi 108.955.000,00 kuna i predstavlja najveći Proračun u povijesti Virovitičko-podravske županije. Istaknu je pitom njegove najznačajnije dijelove. Župan Tolušić je podcrtao da će za ulaganje u školstvo biti izdvojeno najviše proračunskih sredstava Virovitičko-podravske županije, odnosno 69.265190.16 kuna.

Govorio je o tome da će Županija sufinancirati kamate za stambene kredite budućih liječnika zdravstvenih ustanova, da će Virovitičko-podravska županija u 2009. godini svakom novom obrtniku platiti sve troškove pokretanja obrta. U Proračunu za 2009. godinu za 400 posto su povećana financiranja za djelovanje mladih na području VPŽ. Istodobno će za djelovanje rada udruga na području Virovitičko-podravske županije biti izdvojeno 260.000,00 kuna, što je značajno više nego prijašnjih godina.

Govorilo se i o 90.000,00 kuna koje su osigurane za najam stana svim mladima koji gube pravo na udomiteljsku obitelj, Sajmu lova i ribolova Virovitičko-podravske županije, ulaganju u ruralni turizam, sufinanciranju nabavku mreža za obranu od tuče, ulaganju u plasteničku proizvodnju povrća,… (vpz)

Skip to content