Održan 2. Sastanak hrvatsko-mađarske Radne skupine za prekograničnu suradnju jedinica lokalne samouprave

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održan 2. Sastanak hrvatsko-mađarske Radne skupine za prekograničnu suradnju jedinica lokalne samouprave.Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održan 2. Sastanak hrvatsko-mađarske Radne skupine za prekograničnu suradnju jedinica lokalne samouprave.
Na sastanku su između ostalih bili i supredsjedatelji Radne skupine Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, i Peter Szalo, državni tajnik u Ministarstvu lokalne samouprave Republike Mađarske,predstavnici Ministarstva turizma Republike Hrvatske, savjetnik ministra za šumarstvo ruralni razvoj i gospodarstvo dr. Ivica Grbac, Miroslava Nina Mišković-načelnica Odjela za nadzor lokalne i područne (regionalne) samouprave i suradnju, Središnji državni ured za upravu, predstavnici Veleposlanstava RH u Republici Mađarskoj i Veleposlanstava Republike Mađarske u RH, Mark Gyorvari, predstavnik Industrijsko i trgovačke komore i gradonačelnik Grada Szentlorinca,Tomislav Tolušić župan Virovitičko-podravske županije, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, te predstojnici državnih uprava Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije kao i predstavnici lokalnih vlasti u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj
Na sastanku koji je trajao više od šest sati prezentirane su gospodarske osobnosti Virovitičko-podravske županije koje je prezentirao tajnik HGK, Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Glavna direktorica Centra za rad južne trans dunavske regije Valéria Brebán prezentirala je djelotvornost i kvalitetu usluga u mađarsko-hrvatskoj organizaciji tržišta rada. O održivom razvoju Virovitičko-podravske županije govorili su župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i ravnateljica Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske Županije -VIDRA Sanja Bošnjak.
Prezentaciju gospodarskih mogućnosti Grada Virovitice održao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice Boris Horvat.

Nakon ovih prezentacija prišlo se je prezentiranju o infrastrukturnim pitanjima prostornog planiranja i regionalnog razvoja, pa je tako gđa. Ana Mrak – Taritaš, načelnica Odjela u Upravi za prostorno uređenje Ministarstva zaštite okoliša, prostorno uređenja i graditeljstva održala prezentaciju zakonodavnog okvira prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj. Prezentaciju regionalnog prostornog planiranja održala je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije Jasna Baranjac Keserica.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin govorio je o Virovitičkim gospodarskim zonama, terminalu za plin, prekograničnoj povezanosti i izgradnji pruge Barcs-Virovitica, te brze ceste Gradec-Virovitica-Barcs-Sigetvar i Pećuh i mosta preko rijeke Drave.
O razvoju mreža među gradovima prezentaciju je održao pročelnik odsjeka, Odjel za regionalni razvoj Ministarstva nacionalnog razvoja i gospodarstva Republike Mađarske Ferenc Tipold.

Prezentacije iz područja unaprjeđivanja suradnje u turizmu održali su posebni savjetnik ministra za šumarstvo i drvnu industriju dr. Ivica Grbac, pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Antun Mihoković, predstavnica Odjela za turizam u Ministarstvu lokalne samouprave Republike Mađarske Éva Valent, , direktor, Nacionalni park Dunav-Drava Márton Szücs i , predsjednik Odbora za turizam južne transdunavske regije Árpád Sárdi.
Lovstvo i vinske ceste prezentirao je direktor Turističke zajednice Grada Virovitice Josip Mikolčić.
Na kraju su svoje prezentacije o suradnji s Mađarsko-hrvatskim programom IPA CBC održali i i ravnateljica Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske Županije -VIDRA Sanja Bošnjak i predstavnica Razvojne agencije Sjever-DAN Tihana Prepelec.

Na kraju su se supredsjedatelji Radne skupine Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, i Peter Szalo, državni tajnik u Ministarstvu lokalne samouprave Republike Mađarske svim prisutnima zahvalili na odličnim prezentacijama.

Antun Palarić se zahvalio na svoj pomoći koju Republika Mađarska pruža Republici Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju, te istakao kako se veseli slijedećoj sjednici mađarsko-hrvatske vlade, jer samo zajedno možemo prebroditi gospodarske teškoće i zajedničkim naporima uspjeti iskoristiti sva sredstva iz europskih fondova koja nam pripadaju. Naglasio je i odličan rad naših razvojnih agencija na svim razinama koje se trude i kreiraju projekte kako bi uz pomoć naših sredstava, ali i sredstava EU uspjeli ovo područje učiniti boljim i ugodnijim za život. Zahvalio se i Gradu Virovitici na odličnoj organizaciji ovog sastanka.

Peter Szalo na kraju je istakao značajnu hrvatsko-mađarsku suradnju, pa iako na ranijim sastancima dolazilo je i do nekih razilaženja, to smo uspjeli nadvladati i u prvi plan su došli naši zajednički projekti. Obećao je i svu moguću pomoć pri ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju kako bi izbjegle eventualne opasnosti pri samom ulasku, osobito u području poljoprivrede. Istakao je i zahvalu na gostoprimstvu koju je Grad Virovitica pružio svojim susjedima iz prijateljske Republike Mađarske.

Skip to content