Odlična ideja Jasne Baranjec-Keserica: Kombinacija boja Grada Virovitice i dječje igre na fasadama vrtićkih zgrada

Arhitektica Jasna Baranjec-Keserica, osim što je predsjednica virovitičke Kreativne udruge Unikat čije su rukotvorine nadaleko poznate, u svoje slobodno vrijeme daje doprinos kako bi i vizure našeg grada zablistale u punom sjaju.

Naime, Jasna je osmislila izgled fasade na novoobnovljenoj zgradi 2 virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak, a njena ideja krasit će i ostale dvije zgrade, 3 i 4, koje su trenutno u fazi obnove. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, Gradu Virovitici i Razvojnoj agenciji VTA, zgrade dobivaju novo ruho. Samim time očekuju se i uštede u potrošnji energije, a djeci će se osigurati siguran i kvalitetan boravak.

Viziju kako će fasada izgledati Jasna je, kako kaže, dobila iste sekunde čim je saznala da će Unikat biti zadužen za osmišljavanje izgleda.


Jasnina ideja uključuje boje logotipa grada Virovitice: narančastu, ljubičastu, zelenu i sivu pošto je riječ o gradskom vrtiću te dječicu u pokretu, odnosno igri.
Ideja je došla trenutačno, a prva pomisao bile su mi boje grada. To je moja struka jer sam studirala arhitekturu, a fasade sam oduvijek poistovjećivala s licem. Znači, možeš istaknuti ono što je lijepo te istovremeno prikriti nedostatke, kaže Jasna ističući da upravo fasada najviše doprinosi izgledu zgrade.

Svoju ideju u kratkom je roku prenijela na papir.
Trebalo je nekoliko dana za iscrtavanje i određivanje omjera boje na cijeloj dužini fasade. Bitno je bilo da se u to uklope djeca u pokretu, odnosno igri. Pritom sam razmišljala i o izvedbi kako to ne bi bilo ništa komplicirano pa sam u stvari koristila svega nekoliko oblika: trokut, kvadrat i krug i elipse, kaže Jasna te dodaje kako je kombiniranjem položaja oblika dobila upravo ono što je i zamislila.


Djeca u pokretu su, prema riječima Jasne, „razbila“ dosadno pročelje na zgradi 2, a kako bi se postigao pravi učinak, bitan je omjer dimenzija.
Veličine oblika vrlo su bitne, odnosno treba dozirati kako oni ne bi bili prenaglašeni, ali niti presitni. Ključ je u detaljima, zaključuje Jasna Baranjec-Keserica, predsjednica Kreativne udruge Unikat.

Sljedeći posao koji je čeka su fasade za zgrade 3 i 4 koje će krasiti isti ovaj motiv, uz možda drugačiji omjer boja i kompoziciju… (virovitica.hr)

Skip to content