Odavanjem počasti poginulom hrvatskom branitelju Marijanu Derežiću, obilježena 30. obljetnica akcije “OTKOS 10″

Polaganjem aranžmana i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici, predstavnici Grada Virovitice su, zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata s virovitičkog područja, obilježili 30. obljetnicu akcije „Otkos 10“.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je 31. listopada prije 30 godina. Izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, a završila je 4. studenog 1991. Zahvaljujući njoj oslobođeno je oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore.

O samoj akciji, kao i pokojnom hrvatskom vitezu Marijanu Derežiću, ovom su plikom govorili predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Virovitica Davor Špoljarić te predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak.

Istaknuli su kako je nositelj te oslobodilačke operacije bila je 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca.

Dodali su kako je ovo zasigurno prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno.

Uz gradonačelnika Ivicu Kirina te predstavnike braniteljskih udruga, ovom događaju nazočila je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević… (virovitica.hr)

Skip to content