„Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ – olakšavanje pristupa tržištu rada za 84 mlade nezaposlene osobe

U Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici, održano je predstavljanje projekta pod nazivom „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ koji provodi Arheološki muzej u Zagrebu. Projekt je vrijedan 789.294,63 kune, s 85 posto sufinancira ga Europski socijalni fond, a preostali iznos od 15 posto Ministarstvo kulture. Suradnik na projektu je Gradski muzej Virovitica, kojemu se u provedbi pridružio i Panonski drvni centar kompetencija.

Projekt „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“ je participativni kulturno – umjetnički projekt s ciljem osnaživanja za tržište rada 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Sisačko–moslavačke, Virovitičko–podravske, Osječko–baranjske, Vukovarsko–srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, kroz edukaciju te kreaciju inovativnih umjetničkih proizvoda. Upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki (Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Virovitica, Muzej Slavonije Osijek, Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Arheološki muzej u Zagrebu) te umjetničkim radionicama iz područja dizajna razvit će kompetencije potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika. Rezultati procesa – inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine – bit će predstavljeni izložbom u pet muzeja sudionika u projektu.

Gradski muzej Virovitica sudjeluje u projektu zato što se radi o involviranju mladih iz lokalne zajednice kroz tržište. Radi se o suradnji kulturnog i baštinskog područja i obrtničke proizvodnje. Ideja je da se definira uloga mladih na tržištu rada, a krajnji cilj je da se svi ti mladi pronađu svoje mjesto na tržištu rada preko kulturnih institucija. Kroz projekt dobit ćemo i jedan turistički proizvod, odnosno suvenir koji ćemo tada moći prodavati, a to će imati direktan utjecaj kod naših obrtnika. Kroz naše radionice dobit ćemo i vizualan identitet budućeg suvenira – podcrtala je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Predstavljanju su uz direktoricu Panonskog drvnog centra kompetencija Ivanu Filipović, nazočile i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, voditeljica projekta Zorica Babić, Andreja Poslek iz HGK ŽK Virovitica…

Cilj projekta je olakšavanje pristupa tržištu rada mladim nezaposlenim osobama koje su završile strukovne škole u spomenutim županijama i Gradu Zagrebu kroz kulturnu i umjetničku edukaciju te proces kreiranja inovativnih umjetničkih proizvoda. Temeljem službenih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mapirana je ciljna skupina – mladi od 15 (18) do 25 godina sljedećih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, obućar, izrađivač gornjišta obuće, izrađivač donjišta obuće, kožni galanterist. Osnovni problem ciljne skupine je nemogućnost nalaženja posla u struci jer industrija za koju su se obrazovali u strukovnim školama uglavnom više ne postoji, a mali obrti u navedenim područjima teško opstaju i vrlo rijetko zapošljavaju nove zaposlenike osim samog vlasnika.

Jedan od razloga je neusklađenost obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, a u okviru strukovnog obrazovanja udio umjetničkog obrazovanja je minimalan. Kako je ova skupina zbog nezaposlenosti u stalnom riziku od siromaštva i ulaska u NEET[1] skupinu, otežan im je i pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, što je jedan od bitnih aspekata socijalnog uključivanja. Redovito izvješće Državnog zavoda za statistiku procjenjuje postotak osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti u RH na 28,5%[2]. Kroz ovaj projekt će se ciljnoj skupini besplatno otvoriti vrata kulturnih ustanova, upoznati ih s muzejskim zbirkama u njihovim lokalnim zajednicama te im kroz edukaciju u području dizajna omogućiti stjecanje novih znanja i vještina za izradu inovativnih umjetničkih proizvoda, koji muzeji kontinuirano trebaju za potrebe vlastitih edukativnih aktivnosti i muzejskih suvenirnica.

Time će se olakšati sudionicima pristup zapošljavanju ili samozapošljavanju te im omogućiti da u budućnosti slične usluge mogu ponuditi širokom krugu kulturnih ustanova (ne samo muzeja, nego i kazališta, galerija, turističkih zajednica i sl.). Riječ je o specifičnoj tržišnoj niši, koja ne treba masovno proizvedene predmete, već one koje karakterizira inovativni dizajn temeljen na reinterpretaciji kulturne baštine, mala proizvodnja serija te da su hrvatski, a ne uvozni, proizvod. Projekt će također pridonijeti očuvanju strukovnih zanimanja, koja su, zbog deindustrijalizacije s jedne i propadanja malih obrtnika s druge strane, ozbiljno ugrožena. Istovremeno, nadamo se pridonijeti usporavanju iseljavanju mladih nezaposlenih osoba iz Republike Hrvatske, što je posebno negativan trend u slavonskim županijama.

Ciljna skupina namjerava se uključiti u projektne aktivnosti posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čiji su korisnici. Posredstvom područnih ureda HZZ-a uputit će se poziv nezaposlenim mladima da se uključe u projekt te im pojasniti koristi koje mogu imati od sudjelovanja, što su: stjecanje novih znanja i vještina koje će ih osnažiti za uključivanje na tržištu rada, upoznavanje s lokalnim obrtnicima koji im mogu postati budući poslodavci, prilika da temeljem novostečenih znanja i vještina kreiraju i predstave javnosti inovativne proizvode te tako dođu u poziciju da nastave suradnju s muzejima na čijim zbirkama su se inspirirali, dobiju dodatne informacije o mogućnostima samozapošljavanja ili usavršavanja na radnom mjestu. S druge strane, obrtnici – mentori u navedenim zanimanjima će dobiti priliku kroz distribuciju znanja i vještina mladim nezaposlenim osobama istog ili srodnog zanimanja doprinjeti očuvanju svojih zanimanja.

Projekt je koncipiran vrlo jednostavno, sastoji se od tri osnovna elementa:
– kulturna i umjetnička edukacija
– kreacija inovativnih proizvoda inspiriranih originalnim artefaktima lokalnog muzeja u obrtničkim radionicama
– prezentacija rezultata kroz izložbu

Projektom se realiziraju opći i specifični ciljevi Poziva „Umjetnost i kultura za mlade“, pridonosi socijalnom uključivanju mladih nezaposlenih osoba kroz sudjelovanje u kulturi te im se pomaže da razviju kreativne vještine i znanja koja ih osnažuju za tržište rada. (www.vpz.hr, amz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content