Od radnih akcija do stručnog usavršavanja: Virovitički planinari nizom aktivnosti nastavljaju s promocijom zdravog života

Razvoj planinarstva virovitičkog kraja ne ogleda se samo kroz planinarske izlete koji se organiziraju za članove društva nego i kroz niz drugih aktivnosti povezanih s promocijom ovog načina života, kao i popularizacija rada i poticanje na aktivnosti pri zaštiti prirode, očuvanju okoliša i održavanju planinarskih objekata i putova te stručnog usavršavanja članova volontera za siguran boravak i kretanje planinama Hrvatske i inozemstva. Troje članova društva HPD-a “Papuk” (Lukša, Matkov i Paljar) tako su uspješno završili tečaj za Čuvara planinske prirode kojeg je pohađalo tridesetak članova planinarskih društava iz cijele Hrvatske u dva termina, 14. i 15. listopada, te 28. i 29. listopada.

cuvari planinske prirode 2

Terenska nastava provodila se na području Parka prirode Papuk (obilazak terena Grofova staza, Rupnica, Trešnjevac i Dva hrasta), a edukativna nastava u prostorijama HEP NOC (nastavno obrazovni centar) u Velikoj. Područja edukacije koja su obrađena su: Upoznavanje s PP Papuk, Prirodna obilježja Hrvatske, Planinarstvo i zaštita prirode, Koncepti zaštite prirode i okoliša, Sustav zaštite okoliša i prirode u RH i EU, Upravljanje zaštićenim područjima, Krški ekosustavi, Biljni i životinjski svijet planina (Marko Doboš) te Zaštita (planinskih) voda.

U sklopu izvođenja terenske nastave polaznici su posjetili i Geo info centar u Voćinu, te Kuću Panonskog mora u Velikoj. Nakon provedenog tečaja polaznike čeka pisanje eseja o samostalno izabranoj temi vezano uz Park prirode Papuk, te polaganje stručnog ispita, kako bi dobili zvanje Čuvar planinske prirode.

Održana je i radna akcija čišćenja okoliša planinarske kućice Brusevi koju planinari koriste za svoje potrebe. Okupilo se tako dvadesetak vrijednih članova društva koji su svojim zalaganjem i radom doprinijeli zaštiti i očuvanju okoliša, a time i ugodnog boravka planinara u njima najdivnijem i najprirodnijem okruženju – prirodi i čistom zraku. Za mjesec studeni i to nedjeljama od 9 sati su određena i dežurstva planinara kod kućice Brusevi čime se omogućuje članovima i zainteresiranim pojedincima za ovakav oblik rekreacije posjet i ugodan boravak u prirodi.

Od 4. do 5. studenoga na Strahinjčici kod planinarskog doma Radoboj, Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i održala ispit za vodiče na ljetno planinarenje (A standard) koji se provodio prema Programu školovanja vodiča na ljetno planinarenje (A standard), a namijenjen je bio vodičima pripravnicima koji su uspješno završili tečaj za vodiče A standarda. Ispit je sadržavao ispitnu turu, pismeni ispit i poligonski ispit, a pristupilo mu je troje pripravnika HPD-a “Papuk” (Kolar Janković, Bogati i Ripli) koji su uspješno i položili ispit te time stekli stručni naziv vodič.

Pored radnih akcija i stručnog usavršavanja, 5. studenog planinari su se uputili i na pohod planinarskim stazama Kutjevačkog gorja povodom tradicionalne proslave Martinja.

(HPD Papuk)

Skip to content