Od jeseni u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kreću i djeca vrtićke dobi te srednjoškolci

Radovi na jednom od najvećih gradilišta na području grada Virovitice, izgradnji novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u punom su jeku kako bi na jesen sve bilo spremno za preseljenje korisnika i djelatnika u nove prostore.

Riječ je o projektu Grada Virovitice vrijednom 78 milijuna kuna, a paralelno s napretkom radova na novom Centru i trodijelnoj školskoj sportskoj dvorani, radilo se i na pripremi novih programa u cilju podizanja kvalitete odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Naime, od sljedeće školske godine, odnosno preseljenjem u novu zgradu, u Centru će se izvoditi program predškolskog odgoja, kao i srednjoškolskog obrazovanja.

ZAHTJEV ZA PROGRAM PREDŠKOLSKOG ODGOJA PODNIJELO DEVET RODITELJA

Kada se odlučilo pokrenuti program predškolskog odgoja za djecu s teškoćama u razvoju, bilo nam je bitno vidjeti ima li djece kojima je potrebno uključivanje u isti. Stoga smo se obratili Centru za socijalnu skrb Virovitica te zatražili podatke o broju djece predškolske dobi koja koriste pravo na socijalnu uslugu rane intervencije ili savjetovanja jer te nam korištenje istih daje uvid u to kolike su zapravo potrebe za predškolski odgoj. Po dobivanju podataka, krenuli smo u daljnje postupke, a to je ishođenje potrebnih dozvola za ustrojavanje programa, rekla je ravnateljica COOR-a Margarita Kovačević.

Sve potrebne dozvole i suglasnosti za pokretanje predškolskog odgoja su prikupljene, a djelatnici Centra uključili su se u volonterski rad s roditeljima i djecom s teškoćama u razvoju kako bi se uvidjelo stvarno stanje potreba te zainteresiranost roditelja za uključivanjem njihove djece.

Predškolski odgoj moći će pohađati djeca u dobi od jedne godine do polaska u školu, isti će sufinancirati Grad Virovitica, a zahtjev za upis podnijelo je devet roditelja. Za sada su planirane dvije odgojne skupine djece.

IMG 9843

ŽELJA JE DJECI OSIGURATI I LOGOPEDA, FIZIOTERAPEUTA, SENZORNOG PEDAGOGA

Cilj predškolskog odgoja djece s teškoćama je prvenstveno rana intervencija i rano uključivanje jer to je najvažnije. Mi Centar zapravo doživljavamo kao prijelaz iz jednog programa iz kojeg će se djeca, uz rehabilitacijske programe i stručnu pomoć, moći što bolje uključiti te nastaviti školovanje, bilo u našem Centru, bilo u nekoj drugoj osnovnoj školi, ovisno o tome što je najbolje i najprihvatljivije za njih, kaže M. Kovačević.

Osim pružanja stručne edukacijsko-rehabilitacijske podrška, želja je Centra, za što ima i suglasnost osnivača, Grada Virovitice, da djeci na raspolaganju budu i ostali rehabilitacijski programi u obimu koji je njima potreban, a su logoped, fizioterapeut, senzorni pedagog, radni terapeut…

Za koga procijenimo da je potreban dodatni tim stručnjaka, to ćemo i osigurati u mjeri u kojoj je to potrebno, kaže ravnateljica Kovačević.

detalj centra 6

SREDNJOŠKOLSKI PROGRAM ZA POMOĆNOG KROJAČA I POMOĆNOG KARTONAŽERA

Osim predškolskog odgoja, od jeseni će u COOR-u provoditi i program srednjoškolskog obrazovanja za dva zanimanja: pomoćnog kartonažera i pomoćnog krojača.

Za srednju školu prijavilo nam se osam učenika, od toga tri učenika za pomoćnog krojača te pet za pomoćnog kartonažera, rekla je M. Kovačević te dodala kako će za to biti potrebno na pola radnog vremena zaposliti dvije osobe koje će voditi stručnu praksu i to inženjera odjevne tehnologije te inženjera grafičkog usmjerenja.

Nova zapošljavanja potrebna su i za vrtić i to dva edukacijska rehabilitatora, jedan odgajatelj te jedna medicinska sestra.

detalj centra 1

POLUDNEVNI BORAVAK – USLUGA KOJA SE POKAZALA IZUZETNO KORISNOM I KVALITETNOM

Preseljenjem u novu zgradu i stjecanjem materijalnih uvjeta, očekuje se i provođenje novih socijalnih usluga, a to je psihosocijalna podrška, rana intervencija, integracija, usluge savjetovanja i pomaganja te organiziranog stanovanja, no sada ostaje pitanje ulaska u mrežu financiranja.

Ono na čemu se u Centru želi raditi i što se pokazalo jako dobrim za korisnike je poludnevni boravak koji se povećava iz godine u godinu.

To je jedna od socijalnih usluga koja kod nas postoji već godinama i koja se pokazala izuzetno korisnom i kvalitetnom. Korisnici u našem Centru borave od četiri do šest sati, zasad u prilično neadekvatnim uvjetima, ali uspješno i na njihovo veliko zadovoljstvo. Izgradnjom nove zgrade dobit će jedan prekrasan prostor gdje će se moći još kvalitetnije provoditi aktivnosti koje su bitne za njihov svakodnevni život, kaže Margarita Kovačević ističući pritom želju da u doglednoj budućnosti, na zadovoljstvo korisnika i njihovih roditelja, ovdje zaživi i usluga organiziranog stanovanja.

Skip to content