„OD IZVORA DO MORA“ U Virovitici provedena „Zelena čistka u kojoj je 50-ak građana očistilo dvije lokacije na periferiji grada

Već tradicionalno, povodom Dana planeta zemlje – 22. travnja, Grad Virovitica organizirao je ekološku akciju “Zelena čistka”. Ovoga puta čistka je organizirana u sklopu projekta Coca-Cole, Konzuma i Udruge gradova „Od izvora do mora“ u kojem sudjeluje 28 hrvatskih gradova, a Virovitica se natječe u kategoriji srednjih gradova. Pravo sudjelovanja na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume neko svoje područje uz obvezu da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja.

Grad je čistku organizirao na dvije lokacije i to na staroj cesti prema Podgorju te na prostoru bivše šintarnice u Požarima. Akciji su se, uz djelatnike Gradske uprave, pridružili članovi Savjeta mladih Grada Virovitice, HPD-a Papuk, braniteljskih udruga, mjesnih odbora, djelatnici Razvojne agencije VTA, Flore Vtc te ostali građani. Cilj je bio očistiti ove dvije lokacije na periferiji grada na kojima su nesavjesni građani nepropisno odlagali otpad.
Akciju čišćenja vodila je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac koja je istaknula zadovoljstvo dobrim odazivom građana, a samim time i razvijenoj svijesti naših građana o održavanju grada čistim i urednim.

Obilaskom terena uočili smo dvije lokacije na periferiji grada koje su bile u dosta kritičnom stanju zbog nesavjesnog odlaganja otpada. To je dio Virovitice na staroj cesti prema Podgorju, a druga lokacija je dio iza pruge na kraju Bečke ulice prema Lovačkom domu. Svi koji smo se skupili na ovoj akciji za tu prigodu dobili smo sve što nam je potrebno za čišćenje i u jutarnjim satima prionuli poslu. Glavni razlog tome je čist grad, a ono što daje dodatni poticaj je da grad koji skupi najviše smeća dobiva novčanu nagradu u iznosu od 15.000 eura. Shodno tome i nadi da bi ta sredstva mogla pripasti nama, prijavili smo sadnju stabala u Masarikovoj ulici u Virovitici u kojoj se trenutno obavljaju radovi na rekonstrukciji, a posađena stabla dala bi dodatan lijep izgled ove stare gradske ulice u kojoj se između ostalog nalaze OŠ Vladimira Nazora i Učenički dom. Slične radne akcije smo već provodili i prije, a sa zadovoljstvom mogu istaknuti da tamo gdje smo počistili, poslije toga nije zamijećeno nesavjesno odlaganje otpada, pa se nadam da će takav slučaj biti i na ove dvije lokacije; rekla nam je Vlasta Honjek Golinac.

Svima koji su se odazvali akciji zahvalio je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Prije svake čistke unaprijed obiđemo lokacije na kojima se potencijalno nalazi komunalni ili drugi otpad koji prijeti okolišu i zdravlju te rješavamo jednu po jednu. Ono što mi je posebno drago, vidimo da to sve ipak ima svoj učinak te da kod naših građana raste svijest u pogledu odlaganja otpada. Na području grada Virovitice i prigradskih naselja danas nemamo mnogo divljih odlagališta, možda desetak, ako ne i manje. No situacija u pogledu gospodarenja otpadnom nije uvijek bila takva. Prije kojih 20-ak godina brojali smo čak dvjestotinjak divljih odlagališta. Stoga ovom prilikom želim pohvaliti i građane jer na lokacijama koje smo očistili proteklih godina danas gotovo uopće nema otpada. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti i uskoro neće biti potrebe za ovakvim akcijama. Također, zahvaljujem i savjesnim građanima koji nam dojavljuju gdje se nalaze lokacije s nepropisno odloženim otpadom. Na kraju, pohvala organizatorima projekta „Od Izvora do mora“. Nagradni fond i mogućnost povećanja površina pod krošnjama u urbanim sredinama zasigurno je bio poticaj da se uključi što veći broj sudionika i daju svoj doprinos u ovoj ekološkoj akciji, rekao je I. Kirin. (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić i B. Sokele)

Skip to content