Od danas samo digitalni signal

Obavještavamo gledatelje s područja digitalne regije D2 koje obuhvaća: dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske te dio Brodsko-posavske županije da se na tom području 29. lipnja 2010. gase analogni TV odašiljači nacionalnih televizija.1 1277704791Obavještavamo gledatelje s područja digitalne regije D2 koje obuhvaća: dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske te dio Brodsko-posavske županije da se na tom području 29. lipnja 2010. gase analogni TV odašiljači nacionalnih televizija.Od tada NEĆETE MOĆI pratiti niti jedan televizijski program državne razine, UKOLIKO niste nabavili i instalirali samostojeći digitalni zemaljske prijamnike ili nabavili televizor s ugrađenim DTV (digitalnim) modulom.Gledatelji koji su pretplatnici kabelskih ili internetskih televizijskih mreža, moći će i dalje nesmetano pratiti nacionalne televizijske programe.Gledatelji koji prate televizijske programe Hrvatske radiotelevizije putem satelita, a korisnici su važećih HRT satelitskih kartica moći će i dalje, bez problema pratiti programe HRT-a.

Za prijam digitalnog signala potrebna je sljedeća oprema: televizor, antena te digitalni prijamnik (ugrađen u televizor ili samostojeći)
Digitalni samostojeći prijamnik prima digitalni signal i pretvara ga u oblik pogodan za prikaz na postojećim televizorima s analognim biračem kanala.
U većini slučajeva postojeća antena za prijam analognih programa, ako je ispravno postavljena, bit će odgovarajuća za prijam digitalnih programa.

– Gledatelji koji su do sada pratili nacionalne televizijske programe pomoću vlastitih individualnih antenskih sustava, odnosno, antena, moraju nabaviti i instalirati samostojeće digitalne zemaljske prijamnike ili trebaju nabavili televizore s ugrađenim digitalnim modulom, biračem kanala. U slučajevima manjih zgrada ili obiteljskih kuća gdje postoje antenski sustavi koji se sastoji od antena i pojačala trebat će preugoditi pojačala na nove kanale na kojima se emitiraju digitalni programi bez dodatnih ulaganja u preinake antenskih sustava. Za te poslove je potrebno angažirati lokalnog servisera.

– Gledatelji koji žive u stambenim zgradama, a nisu priključeni na kabelske televizijske pretplatničke mreže, odnosno, televizijske programe prate putem zajedničkog antenskog sustava (ZAS) moraju što prije angažirati lokalnog servisera za antenske sustave (koji i inače održava antenski sustav) kako bi se izvršile odgovarajuće tehničke preinake i omogućila distribucija DVB-T signala u kabelski razvod zgrade do priključnih mjesta u stanovima. O tipu ugrađenih uređaja ovisit će da li će Vam za prijam digitalnog signala biti potreban digitalni zemaljski prijamnik u Vašem stanu ili ne. O tome se morate na vrijeme savjetovati sa svojim predstavnikom stanara, Upraviteljem stambene zgrade ili serviserom za antenske sustave.

Vlada RH, dala je potporu uvođenju digitalne televizije dodjelom kupona svim gledateljima (fizičkim osobama) koji plaćaju HRT pristojbu koji te kupone mogu iskoristiti za kupovinu uređaja za prijam digitalnog TV signala. Kupon se može upotrijebiti i za nabavu televizora koji u sebi ima ugrađen digitalni prijamnik Digitalni prijamnik se može nabaviti u svim maloprodajnim trgovinama s tehničkom ili audio-video robom. Popis svih prodajnim mjesta se može naći na stranicama Vlade RH, www.vlada.hr/dtv

Razliku do maloprodajne cijene DVB-T prijamnika snosi gledatelj sam. Pretplatnici mogu realizirati kupone isključivo u maloprodaji uz predočenje osobnih dokumenata Kuponi su neprenosivi na drugu osobu.Prije same kupnje samostojećeg samostojećeg prijamnika obratite pažnju na tip konektora koji se nalaze na stražnjoj strani vašeg televizora jer ovisno o tome morate kupiti prijamnik koji ima takve konektore. Najčešće se tu radi o SCART konektorima (široki konektor). Ukoliko želite i snimati programe na svoj video uređaj trebate nabaviti prijemnik koji ima barem dva AV konektora.
Osim digitalnih MPEG-2 koje se koriste za prijam nacionalnih televizijskih programa u Hrvatskoj, postoje i MPEG-4 digitalni prijamnici pomoću koji je moguć prijam i HD televizijskog programa.

Ukoliko još uvijek niste dobili kupone ili ne znate kakav tip digitalnog prijamnika treba nabaviti ili ga ne znate spojiti na televizor ili imate drugih dodatnih pitanja o prelasku na digitalnu televiziju obratite se Pozivnom centru Vlade republike Hrvatske za pomoć pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje TV programa na besplatan broj telefona 0800 11 20 11 pozivi se zaprimaju od 8 do 21 sat radnim danom.

(www.hrt.hr)

Skip to content