Od 2018. godine još veće olakšice za poduzetnike te za turizam i mlade obitelji: Gradski vijećnici usvojili Izmjenu i dopunu Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, vijećnici su usvojili Izmjenu i dopunu Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva Virovitice. Cilj usvojene Izmjene i dopune je privlačenje novih investicija, olakšavanje poslovanja postojećim poduzetnicima i ugostiteljima, kao i pomoć mlađim obiteljima pri kupnji prve nekretnine.

Novost je da će od nove godine u Program poticaja i olakšica biti uključene sve tvrtke registrirane na području grada, a ne više nužno samo one u poduzetničkim zonama. Grad će tako, u skladu s Programom, nuditi povoljne uvjete za ulazak u gospodarske zone kroz: kupnju građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama; mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa; oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti; plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročnim plaćanjem komunalnog doprinosa (12 rata); oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prvoj godini poslovanja 100 posto te u drugoj godini 50 posto za poduzetnike koji zadovoljavaju posebne kriterije; oslobađanje plaćanja 50 posto iznosa za sve poduzetnike i obrtnike registrirane na području grada Virovitice i koji zapošljavaju više od 30 djelatnika.

POTICAJI I ZA MLADE OBITELJI; PREKVALIFIKACIJA ZA NEZAPOSLENE

Kako bi se zadržale mlade obitelji i potaknuo građevinski sektor, program predviđa i olakšice pri kupnji zemljišta za izgradnju prve nekretnine mlađima od 45 godina, kao i olakšice za izgradnju objekata sa smještajnim kapacitetima (hotela, hostela…) pošto istih trenutno manjka na području grada. Izmjene i dopune Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva uključuju i prekvalifikaciju nezaposlenih, prema potrebama poduzetnika, čime bi se pomoglo poslodavcima da dobiju potrebnu i kvalificiranu radnu snagu kod novog zapošljavanja, kao i nezaposlenima kojima ta prekvalifikacija jamči zaposlenje.

Vezano uz Izmjenu i dopunu Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva grada Virovitice, usvojeni su i Odluka o donošenju Programa poticaja razvoja turizma grada Virovitice, Programa poticaja razvoja turizma za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, zatim o komunalnom doprinosu te o postavi montažnih građevina, pokretnih radnji, naprava i deponija te održavanja skupova.

Na 5. sjednici Gradskog vijeća usvojena je, između ostalog, i Izmjena i dopuna Proračuna Grada Virovitice za 2017. godinu i projekcija za 2018. i 2019 godinu. Prema navedenoj, proračun Grada za 2017. godinu smanjen je za 35.292.000,00 kuna, što je smanjenje za 28,45 posto te sada iznosi 88.745.000,00 kuna. Razlog smanjenja proračuna je dinamika provedbe projekata. Najvažnije smanjenje prihoda i rashoda odnosi se na projekt „5 do 12 za Dvorac“ (26 milijuna kuna) te za novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju čija će izgradnja započeti sljedeće godine (6 milijuna kuna).

Sjednica je održana pod predsjedanjem predsjednice Gradskog vijeća Lahorke Weiss, a nazočili su joj i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, gradski pročelnici te direktori gradskih tvrtki. (virovitica.hr, M. Bašić)

Skip to content