Od 15. studenog obvezno korištenje zimske opreme na dionicama javnih cesta; u slučaju nepoštivanja, predviđena je kazna od 700,00 kuna

Od 15. studenog do 15. travnja iduće godine počinje se primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste (u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu.
Prema navedenoj Odluci za područje Policijske uprave VPŽ, zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje – Virovitica – prema Grubišnom Polju (ostale dionice možete pronaći ovdje).

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vojnih vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se;

– za motorna vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ( NN 85/16 i NN 24/17, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
– pod zimskom opremom autobusa sukladno istom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700,00 kuna.

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da pravovremeno pripreme svoja vozila i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu, koja je obavezna kako smo već naveli na prometnicama – zimskih dionica cesta, te u slučajevima nastupanja zimskih uvjeta vožnje (kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica). (viroviticko-podravska.policija.hr)

Skip to content