Od 10. do 13. rujna u Virovitici će se održati Fra Ma Fu festival – festival reportaža i reportera

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Virovitici će se od 10. do 13. rujna održati Fra Ma Fu festival, festival reportaža i reportera 2015. posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća na kojem će se okupiti pedesetak novinara i cijele Hrvatske.

Cilj festivala je skretanja pozornosti i oživljavanja reportaža i putopisa kao novinskih formi koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija. Jednako tako festival želi promovirati Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, Podravinu i Slavoniju kao zavičaj Franje Martina Fuisa.

Franjo Martin Fuis pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže.

Njemu u čast pripremljen je zanimljiv program: okrugli stol na temu ‘Reportaža jučer, danas i (možda) sutra’ (moderator Sndra Pocrnić Mlakar), izložbu fotografija Krune Kartusa (Istanbul – bitka za Taksim, caffe bar Pub), izložbu stripova Udruge Stripos iz Osijeka, izložbu slika umjetnika Zorana Gashija “Lentikulari” i predavanja o životu i radu Franje Martina Fuisa u Kazalištu Virovitica: (dr.sc. Vinko Brešić, filolog i književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: “Franjo Fuis kao naš suvremenik”; Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica: “Franjo Fuis i Virovitica” i Mladen Pavković, novinar i publicist: “Fra Ma Fu – majstor reportaže”).

Poznati fotograf Šime Strikoman u subotu 12. rujna u 13 snimit će milenijsku fotografiju na kojoj će Virovitičani i njihovi gosti svojim tijelima ispisati pseudonim slavnog reportera FRA MA MU uz dodatak oznake za Viroviticu – VT. Snimanju će prethoditi kulturno-zabavni program u kojem će sudjelovati KUD Virovitica, Gradska glazba, Virovitičke mažoretkinje, HPD Rodoljub i Češka beseda.

U okviru festivala bit će izvedena predstava Nećeš razbojniče Kazališta Virovitica (subota u 20 sati) i koncert virovitičke skupine Indian Summer (petak, 22 sata, Boom).

Organizatori su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo uz suorganizaciju i pokroviteljstvo Grada Virovitice i Turističke zajednice Grada Virovitice.

Program

Četvrtak, 10. rujna
• 20:00
Otvaranje izložbe fotografija Krune Kartusa Istambul-bitka za Taksim
Caffe bar Pub
Petak, 11.rujna
• 18 sati
Otvaranje izložba slika Zorana Gashija “Lentikulari”
Kazalište Virovitica

• 20:00
• Predstavljanje Udruga Stripos, Osijek, izložba strip tabli
Caffe galerija Boom

• 22:00
Koncert grupe Inian Summer, Virovitica
Caffe bar Boom

Subota, 12. rujna
• 11:00
FRANJO MARTIN FUIS – LEGENDARNI REPORTER
Kazalište Virovitica
Svečana akademija

Predavanja
dr.sc. Vinko Brešić, filolog i književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: “Franjo Fuis kao naš suvremenik”
Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica: “Franjo Fuis i Virovitica”
Mladen Pavković, novinar i publicist: “Fra Ma Fu – majstor reportaže”

• 12:00
Kulturno-zabavni program
Most Dvorca Pejačević

KUD Virovitica, Gradska glazba Virovitica, HPD Rodoljub Virovitica, Virovitičke mažoretkinje, Češka beseda.
• 13:00
Milenijski svijet Šime Strikomana, snimanje fotke Fra Ma Fu.
Ispred Dvorca Pejačević

• 20:00
Nećeš razbojniče, kazališna predstava
Kazalište Virovitica
Nedjelja, 13.rujna
• 10:00
Okrugli stol: Reportaža – jučer, danas i (možda) sutra
Moderator Sandra Pocrnić Mlakar
Hotel Šulentić

Skip to content