Obnovljena je zgrada Učeničkog doma u Virovitici, godišnja ušteda plina je oko 67.000,00, a električne energije 10.000,00 kuna

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Uz nazočnost zamjenika župana Marija Klementa, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ, Vesne Šerepac, pročelnika za društvene djelatnosti Grada Virovitice, Alena Bjelice, ravnateljice Učeničkog doma Martine Tišljar, održana je završna konferencija ”Energetske obnove Učeničkog doma Virovitica”.

Zgradu učeničkog doma u Virovitici 2015. godine Učenički dom Virovitica prijavio je u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije VIDRA-om na Pilot projekt Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

– I na ovaj način pokazujemo kako nam je važno da naša djeca imaju što bolje uvjete za obrazovanje. Osim toga, u neposrednoj blizini, uz potporu Vlade RH i resornih ministarstava, kao i Grada Virovitice, će se graditi nova zgrada COOR-a i trodijelna sportska dvorana, pa će uvjeti za boravak u Učeničkom domu Virovitica biti još bolji – istaknuo je zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

Kroz projekt je poboljšana toplinska zaštita ovojnice (toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora, vanjskih zidova i stropa prema negrijanom prostoru), te elektrotehnička mjera zamjene postojeće rasvjete rasvjetom veće učinkovitosti. Energetskom obnovom projektirana je ušteda od 72,37 % toplinske energije za grijanje, dok je zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom projektirana ušteda od 64,60 % električne energije za rasvjetu.

– Prije je zgrada imala D, a danas B energetski razred. Godišnja ušteda prirodnog plina iznosi oko 67.000,00, a električne energije oko 10.000,00 kuna – istaknula je voditeljica projekta Tajana Bukovšak.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u intenzitetu od 30% i Fond za zaštitu okoliša u intenzitetu od 40%. Preostalih 30% sufinancira Virovitičko – podravska županija. Ukupna vrijednost projekta je 1.326.434,21 kn, dok prihvatljivi troškovi iznose 1.162.334,21 kuna. Bespovratna sredstva iznosila su 813.633,95 kuna. Radove je izvela tvrtka Slavić Inženjering, a stručni nadzor je provela tvrtka Croming iz Pitomače. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content