Objavljen Poziv za nadmetanje za izgradnju zgrade Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici

Tehnološko inovacijski centar (TIC) Virovitica biti će istraživačka infrastruktura osnovana od strane Virovitičko-podravske županije, u suradnji s projektnim partnerima Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Osijek te Institutom Ruđer Bošković.

Cilj projekta jest uspostaviti istraživačku infrastrukturu kao preduvjet za razvoj gospodarstva baziranog na istraživanju, razvoju i inovacijama pri čemu će važnu ulogu imati tzv. „triple helix“ pristup povezivanja poduzetnika, znanstvenih institucija i drugih javnih institucija. Vrijednost projekta je 14.450.594,63 kuna.
Svrha infrastrukture je provedba istraživačko-razvojnih radnji u suradnji znanstvenih institucija partnera te lokalnih i regionalnih poduzetnika (malih, srednjih i velikih), poljoprivrednika te javnih ustanova. TIC će osigurati specijaliziranu laboratorijsku opremu za sva tri partnera, a VPŽ će pružiti potporu u potrazi za partnerima koji se nalaze u privatnom sektoru. Na taj način znanstvene institucije, neće samo vršiti istraživanja unutar laboratorija već će ih primjenjivati i pratiti rezultate u stvarnom životu. Fokus će biti na područje prehrambene industrije te poljoprivrednih grana zastupljenih na području Virovitičko-podravske županije kao što su: prerada i uzgoj ljekovitog i začinskog bilja, proizvodnja i prerada meda, proizvodnja i prerada mlijeka, proizvodnja voća i povrća.
Provedbom projekta kreirat će se mreža znanstvenih institucija, mentora i znanstvenih novaka, s naglaskom na područje interesa kako bi ih se uključilo u određena istraživanja ili projekte, čime bi se povećao efekt širenja znanja. S druge strane bi se kreirala baza poduzetnika, poljoprivrednika te javnih institucija koje su zainteresirane za suradnju na istraživanjima i primjenu postignutih rezultata. S navedenim subjektima potpisivat će se sporazumi o suradnji.

– U srijedu, 11. studenog, na službenoj stranici Virovitičko-podravske županije objavljena je javna nabava za izgradnju zgrade Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, a koji će biti smješten u prostorima bivše vojarne. Očekujemo da će projekt biti financiran iz Strukturnih fondova EU. Vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna i time još jednom pokazujemo koliko je Virovitičko-podravska županija uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, odnosno ne samo uspješna nego u zadnjih nekoliko godina definitivno najuspješnija županija u RH te može biti uzor ne samo ostalim županijama nego i cijeloj državi – rekao je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić.

Skip to content