Objavljen Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 12. Županijsko i 9. Međunarodno ocjenjivanje meda

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, HGK ŽK Virovitica, HOK POK Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednica Virovitičko-podravske županije i Savjetodavne služba Virovitičko-podravske županije u Virovitici će se 16. rujna održati 7. sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo 2017. U sklopu sajma održat će se i 12. Županijsko i 9. Međunarodno ocjenjivanje meda te su Virovitičko-podravska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica, u suradnji s pčelarskim udrugama na području Virovitičko-podravske županije, objavile su Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 12. Županijsko i 9. Međunarodno ocjenjivanje meda.

Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari, popunjavanjem obveznog obrasca Prijavnice koja se može pronaći ovdje, te dostavljanjem uzorka meda. Obrazac prijavnice moguće je dobiti i u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, a dostupan je i na stranicama: www.vpz.hr

Prijavnicu je potrebno čitko popuniti te dostaviti na navedenu adresu zajedno s uzorcima meda.

Uzorke meda natjecatelji dostavljaju u staklenci zapremine cca 400 g. meda. Svaki uzorak sastoji se od tri staklenke.

Uz svaku staklenku obvezno je priložiti (ne lijepiti na staklenku) sljedeće podatke:

– ime i prezime pčelara (naziv OPG-a / obrta)

– evidencijski broj pčelara

– točna adresa i sjedište

– vrsta meda i područje (lokalitet) s kojeg med potječe

– godina proizvodnje

– naziv pčelarske udruge

Staklenke moraju biti punjene do početka vrata staklenke, a nikako do poklopca. Staklenke u kojima se dostavljaju uzorci moraju obavezno biti nove, prethodno ne korištene i poklopljene novim metalnim poklopcem. Med ne smije biti kristaliziran.

Prijave i uzorci dostavljaju se najkasnije do 21. kolovoza 2017. godine na adresu: Virovitičko-podravske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, Trg Lj. Patačića 1, 33000 Virovitica, 033/638-140 (kontakt osoba: Predrag Mrmoš) ili 033/638-141 (kontakt osoba: Dario Ripli).

Svi uzorci natjecatelja s liste prijavljenih koji ispunjavaju formalne uvjete propisane unutar ovog javnog poziva, označavaju se šifrom koja tada zamjenjuje osobne podatke o natjecatelju. Tako označeni uzorci dostavljaju se Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na daljnji postupak analize fizikalno – kemijskih svojstava meda. Organoleptičko ocjenjivanje i obradu rezultata svih prikupljenih bodova provodi Ocjenjivački sud pri HGK – ŽK Virovitica.

Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije.

Nepotpune i nepravovremene prijave i uzorci koji ne udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima neće se razmatrati i vraćaju se podnositeljima.

Odluka o odabiru najboljeg meda u 2017. godini i rezultati ocjenjivanja biti će javno objavljeni u prigodi obilježavanja sajamske manifestacije „Agroexpo 2017“ Virovitičko-podravske županije koja će se održati 16. rujna 2017. godine u Virovitici

Skip to content