Obilježena manifestacija ”Hrvatska volontira” i Međunarodni dan obitelji

Uličnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica), udruga S.O.S. Virovitica je obilježila manifestaciju ”Hrvatska volontira” i Međunarodni dan obitelji.
”Hrvatska volontira” manifestacija je koju organizira Hrvatska mreža volonterskih centara od 2010. godine i kojom se na nacionalnoj razini nastoji animirati i uključiti što veći broj pojedinaca i organizacija koji u svom radu uključuju volontere/ke i promiču volontiranje kako bi se naglasila njihova važnost i doprinos volonterstva u zajednicama. Volontiranje je dobrovoljna, neplaćena aktivnost potaknuta slobodnom voljom s ciljem angažiranja osoba radi pozitivnih promjena i izgrađivanja društva temeljenog na solidarnosti i povjerenju. Putem volontiranja ljudi razvijaju vlastite komunikacijske i organizacijske vještine i ostvaruju vrijedan oblik socijalnog uključivanja i integracije. Podjelom promotivnog materijala vezanog za volontiranje i volonterstvo, Udruga je informirala građane o dobrobitima volonterstva te o organizacijama koje na području Virovitičko-podravske županije organiziraju volonterske aktivnosti.
Uz manifestaciju ”Hrvatska volontira” obilježen je i Međunarodni dan obitelji organiziran u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka” kojeg provodi udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Međunarodni dan obitelji obilježava se od 1994. kada je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda preporučila njegovo održavanje svake godine 15.05. kako bi se širom svijeta raznim aktivnostima promovirale obiteljske zajednice i njihove vrijednosti.
Međunarodnim danom obitelji nastoje se potaknuti i sve države da programima i projektima omoguće svojim obiteljima i građanima osnovne uvjete za razvoj putem kojih će im biti zajamčena temeljna ljudska prava, nediskriminacija i ravnopravnost prema spolu, rasi, dobi uz pružanje mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja kako bi mogli punopravno doprinijeli razvoju cjelokupnog društva. Obilježavanjem Međunarodnog dana obitelji ističu se svi pozitivni elementi obiteljskog života te je idealna prilika za dijeljenje osjećaja, iskazivanje značenja i zahvalnosti svim bliskim osobama koje nas okružuju. Članovi obitelji ne moraju nužno biti osobe u biološkom srodstvu, već i svi oni koji nam pružaju sigurnost, ulijevaju povjerenje i koji nas vole, a mi im nastojimo uzvratit ljubav tako što postavljamo obitelj uvijek na prvo mjesto. Ne postoji savršene obitelji, no one koje stvaraju emocionalne veze te nastoje svojim članovima pružiti osjećaje pripadnosti, ispunjenja, zadovoljstva i sreće, svakako su na dobrom putu razvijanja uspješne i brižne obitelji.

Skip to content