Obilježena 32. obljetnica oslobađanja Jasenaša, prvog oslobođenog mjesta u Hrvatskoj u Domovinskom ratu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Virovitica, klub “Sokol” Milanovac, s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom, obilježila je danas (subota) 32. godišnjicu oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš kao prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu. Program proslave započeo je svetom misom u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca koju je predvodio župnik vlč. Robert Medved te odavanjem počasti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na spomen obilježju u Milanovcu, a nastavio se Izvještajnim saborom UDVDR-a – Klub Sokol Milanovac na kojem je izvješće o radu Kluba u proteklom razdoblju dao predsjednik Zvonko Kožnjak.

Obljetnica je nastavljena prigodnim programom na Spomen obilježju u Jasenašu na kojem su, između ostalih, nazočili župan virovitičko-podravski Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, predstavnik Ministarstva obrane Javor Bogati, voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto, načelnik PU virovitičko-podravske Marcel Štrok te predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja na virovitičkom području.

Kao i svake godine, tih dana prisjetio se predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica i jedan od ratnih zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, ističući tom prigodom hrabrost svih hrvatskih bojovnika u oslobađanju ovog strateški važnog položaja.

Prvog rujna 1991. godine nakon niza provokacija i blokada većine prometnica koje povezuju virovitičko područje s bilogorskim selima, a ohrabreni uspjesima u ostalim dijelovima Zapadne Slavonije, bilogorski Srbi, tada samozvani četnici, s uspostavljenih položaja u selu Jasenaš na Bilogori, udaljenom oko 10 kilometara od središta grada Virovitice, izvršili su u poslijepodnevnim satima minobacački napad na selo Rezovačke Krčevine, pritom pogodivši, na sreću, praznu školu. Bio je to prvi dan školske godine i djeca su školu napustila nekoliko sati prije. U odlično provedenoj akciji na sreću nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih, od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati, do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš“ pogođenom protuoklopnim projektilom, među kojima je bio i dozapovjednik ZNG-a Jerko Romić – prisjetio se tih dana Zvonko Kožnjak i posebno pozdravio Antuna Habijanca, Antu Krištu i obitelj Vinka Belobrka, te ih istaknuo kao važne aktere u obrani virovitičkog područja.

Voditelj odsjeka Ministarstva hrvatskih branitelja i nekadašnji ratni zapovjednik bivše općine Virovitica Anto Krišto također se prisjetio događaja koji su prethodili oslobađanju Jasenaša.

Bila su to teška vremena, bilo je malo oružja. Bili smo suočeni s uhićenjima i suđenjima. Svemu ovome su prethodili i napadi na naše sumještane kao i uhićenja. Nakon što smo uspješno obavili razmjenu civila za uhićene četnike, mogli smo se organizirati i donijeti odluku o poduzimanju akcije i oslobađanju našeg područja. Bili smo svjesni da ukoliko sami nešto ne poduzmemo, slabo će biti pomoći za Viroviticu, ali i cijelu Hrvatsku. Odluka o oslobađanju donesena je 1. rujna, i na današnji dan u jutarnjim satima je krenula. Krenuli smo iz nekoliko smjerova, srećom nitko nije poginuo. Bilo je nekoliko ranjenih i ovo je prva uspješna akcija u RH, prvi put da su oružane snage, dakle ZNG i policija oslobodili svoj teritorij. Nakon ove akcije krenulo je oslobađanje karaula i vojarne. Virovitica je sa 17. rujnom oslobodila sav svoj teritorij – rekao je između ostalog Krišto.

Svim braniteljima je na hrabrosti i požrtvovnosti zahvalio načelnik PU VPŽ Marcel Štrok.

Iskreno se nadam da će priča o vama i što ste učinili, kako vojska tako i hrvatska policija, svima vama koji ste imali hrabrosti stati na branik domovine i suprotstaviti se u to vrijeme višestruko brojnijem i opremljenijem neprijatelju, nastaviti živjeti i dalje. Čast mi je biti nasljednik te generacije i moramo nastaviti prisjećati se svih vaših uspjeha i svega što ste učinili, ne samo za područje Virovitice i okolice, već za opstojnost cijele Hrvatske – rekao je Štrok.

Čestitavši hrvatskim braniteljima na njihovoj hrabrosti, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, također je naglasio važnost prisjećanja istine o Domovinskom ratu.

Svake nas je godine sve manje. Brojni su nas branitelji posljednjih godina napustili. Nažalost to je prirodan proces kojeg ne možemo izbjeći. No, drago mi je da danas djeca dolaze ovdje s nama jer oni su ti koji će nastaviti čuvati sjećanje na sve što su naši hrabri branitelji napravili za domovinu. Rat za Hrvatsku počeo je u Virovitici 91., a završio u Kninu 95. To je istina koju svi trebaju znati i koja mora ući u udžbenike jer to svi branitelji s ovog područja to zaslužuju – rekao je Kirin.

Zahvalu braniteljima je uputio i župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuvši kako su branitelji ti koji su omogućili građanima ovog područja da ne osjete strahote rata koje su viđene u drugim dijelovima Hrvatske.

Spriječili ste da doživimo masakre kakvi su viđeni u Vukovaru i Škabrnji, pa i u našoj županiji, u Četekovcu, Čojlugu i Voćinu. Zahvaljujući akciji oslobođenja Jasenaša i razoružavanju pobunjenih Srba na ovom području, spašeni su mnogi životi. Ako se uzme u obzir da su pobunjeni Srbi gađali civilne objekte, školu u Rezovačkim Krčevinama, onda možemo zamisliti kakve su bile njihove namjere. Ovo je bila prva akcija oslobođenja nekog mjesta u Hrvatskoj, naši branitelji su oslobodili prvu karaulu, prvu vojarnu i imali prve razmjene zarobljenika i tako dali poticaj i podigli moral svima drugima diljem Hrvatske. Na toj hrabrosti i uspjesima svima vam još jednom zahvaljujem i čestitam – rekao je Andrović.

Molitvu za sve poginule branitelje potom je izmolio župnik Župe svetog Duha u Đulovcu velečasni mr. Žarko Turuk.

(www.icv.hr, foto: virovitica.hr, M. Šolc)

Skip to content