Obilježena 27. obljetnica akcije “OTKOS 10″, prve oslobodilačke akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Polaganjem aranžmana i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici u utorak, predstavnici Grada Virovitice su, zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata s virovitičkog područja, obilježili 27. obljetnicu akcije „Otkos 10“.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 27 godina, izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije i završila je 4. studenog 1991. Zahvaljujući njoj oslobođeno je oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore.

Nositelj te oslobodilačke operacije bila je 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca. Bila je to zasigurno prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno – rekao je Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice.

Virovitičani su, kao i prije toga i do kraja Domovinskog rata, bili uzor cijeloj Hrvatskoj kako se treba organizirati i suprotstaviti ideji stvaranja Velike Srbije na njenom ozemlju, a što su najbolje pokazali na bojnom polju. Viroviticu su u to vrijeme hrvatski branitelji diljem Hrvatske spominjali s poštovanjem, a za aktivne sudionike toga vremena bili su to dani ponosa i slave, kada je sloboda Hrvatske bila važnija od života.
Virovitičani su, kao i prije toga i do kraja Domovinskog rata, bili uzor cijeloj Hrvatskoj kako se treba organizirati i suprotstaviti ideji stvaranja Velike Srbije na njenom ozemlju, a što su najbolje pokazali na bojnom polju.

Viroviticu su u to vrijeme hrvatski branitelji diljem Hrvatske spominjali s poštovanjem, a za aktivne sudionike toga vremena bili su to dani ponosa i slave, kada je sloboda Hrvatske bila važnija od života – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Odajući počast Virovitičaninu Marijanu Derežiću, prvoj hrvatskoj žrtvi u ovoj operaciji, odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali ono najvrijednije, svoje živote za našu Domovinu – dodao je gradonačelnik Kirin.

Uz gradonačelnika Ivicu Kirina te predstavnike braniteljskih udruga, ovom događaju nazočili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek Golinac te načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević. (icv.hr, virovitica.hr)

Skip to content