Obilježena 26. obljetnica oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnice Virovitičko-podravske županije ogranak Virovitica klub „Sokol“ Milanovac obilježena je 26. obljetnice oslobođenja Jasenaša prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj.

Prigodna svečanost započela je svetom Misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu koju je predvodio župnik vlč. Josip Homjak te polaganjem vijenca na spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Milanovcu. Vjence su položile i zapalile svijeće delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice predvođene zamjenikom župna Marijom Klementom i zamjenikom gradonačelnika Damirom Marenićem, Policijske uprave Virovitičko-podravske županije te brojnih braniteljskih udruga s područja grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Nakon polaganja vijenaca održan je Izvještajno-izborni sabora UDVDR RH – Kluba SOKOL Milanovac na kojem je izabrano novo vodstvo Udruge. Za predsjednika je reizabran Zvonko Kožnjak, a za nove članove Izvršnog odbora izabrani su Zlatko Đuračić, Dubravko Lanščak, Zlatko Lanščak, Ivica Kajić, Robert Petrović i Stjepan Horvat. U Nadzorni odbor izabrani su Srećko Prodanović, Darko Kurjančić i Drago Vrbančić te u Sud časti Zlatko Lanščak, Ivan Virag i Drago Česnik. Čestitke izabranima osim predstavnika brojnih udruga branitelja uputili su i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i zamjenik gradonačelnika Grada Virovitice Damir Marenić.

Završetkom Sabora branitelji su se u nepreglednoj koloni zaputili u Jasenaš gdje je održana središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice oslobođenja Jasenaša prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj. kojoj su se pridružili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Na svečanosti u ime organizatora prisutnima se je prvi obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Klub SOKOL Milanovac Zvonko Kožnjak te predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jasenaš Vladimir Glumbić koji se je u ime mještana Jasenaša zahvalio braniteljima. Branitelje su pozdravili i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin najavivši pokretanje inicijative za izgradnjom Spomen obilježja izrazivši ponos što se nalazi s prisutnim braniteljima, oslobodiocima Jasenaša. Ova akcija mora uči u povijesne udžbenike za što su postavljeni temelji organizacijom Znanstvenog stručnog skupa „Virovitica u Domovinskom ratu“ u organizaciji Državnog arhiva u Virovitici posebno je istaknuo Ivica Kirin. Zamjenik župana Marijo Klement naglasio je da je došao kao mladi čovjek, koji iz tog razloga nije mogao sudjelovati u Domovinskom ratu, zahvaliti se ljudima koji su obranili Viroviticu. Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je da su sudionici akcije pokazali snagu, hrabrost i odlučnost u trenucima kada je to bilo najpotrebnije čemu će svjedočiti i buduća monografija jer što nije zapisano bit će zaboravljeno, a puno puta su nam povijest pisali neki drugi s ciljem da nam ubiju identitet te na lažima narod odvedu u pogrešnom smjeru zaključio je Josip Đakić. Ovo je prva oslobodilačka uspješno odrađena akcija oslobađanja naselja u Republici Hrvatskoj. Akcija za obranu Virovitice, ali i cijele Slavonije kojoj je prijetilo odcjepljenje od ostatka Hrvatske te je ova akcija tada odjeknula u mnogim sredinama dokazavši ds neprijatelj nije nepobjediv nedvosmislen je na kraju bio Josip Đakić.

Da podsjetimo tijekom mjeseca rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje.

Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko 10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine. Oslobađanje Jasenaša ostat će zabilježeno u hrvatskoj povijesti kao prvo oslobođeno naselje u Domovinskom ratu.

Skip to content