Obilježena 26. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne, među prvima u neovisnoj Hrvatskoj

Na današnji dan prije 26 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica potpuno oslobođeno od neprijatelja.

U organizaciji HVIDR-e Virovitica svečanost obilježavanja 26. obljetnice oslobođenja započela je na Gradskom groblju u Virovitici gdje su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Policijske uprave virovitičko-podravske, Koordinacije braniteljskih udruga te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položile vijenac i zapalile svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Delegacije su tom prilikom obišle i grob Vladimira Vampovca Grge koji je poginuo u akciji oslobađanja vojarne.

IMG 4077
Svečanost je nastavljena u SRC Vegeška, gdje su se nazočnima prigodnim riječima obratili predsjednik virovitičke HVIDR-e Mirko Poljanac, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Svečanosti su, među ostalima, nazočili i zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac. Nakon prigodnih govora, uslijedili su sportski susreti branitelja.

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije.

Skip to content