Obilježena 24. obljetnicu oslobađanja skladišta minsko-eksplozivnih sredstava, vojnog objekta “Šištat”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” Taborište, obilježila je 24. obljetnicu oslobađanja skladišta minsko-eksplozivnih sredstava, vojnog objekta “Šištat”. Obilježavanje je započelo u sjetnom tonu budući je upravo na današnji dan sahranjen jedan od osnivača „Vukova“ Mijo Tojčić Žaja kome su njegovi suborci odali počast minutom šutnje. Nakon okupljanja uzvanika u Mjesnom domu Taborištu obilježavanje se je nastavilo polaganjem vijenaca na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na virovitičkom groblju. Vijence su uz izaslanstva braniteljskih udruga odale i izaslanstva Grada Virovitice predvođeni zamjenicima gradonačelnika Željkom Grahovac i Ivanom Sićem i izaslanstvo Policijske postaje Virovitica na čelu sa načelnikom Zlatkom Barčanom.
Na vojnom objektu “Šištat” održana je prigodna svečanost na kojoj je tadašnji zapovjednik „Vukova“ Mirko Vuletić podijelio svoja sjećanja na ta vremena kada su nakon kraćeg vatrenog okršaja, hrvatski branitelji, oslobodili ovo veliko spremište streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Nakon što je zamijećeno da neprijatelj iznosi minsko eksplozivna sredstva, u večer 15. rujna 1991. godine, velikom hrabrošću i odvažnošću vod „Vukova“ iz Taborišta kreće u akciju. Nakon što su naišli na jak otpor neprijatelja u pomoć im pristižu vodovi iz Milanovca i Svetog Đurđa te branitelji iz Čemernice. Kada su uvidjeli da će Šištat biti oslobođen neprijatelj je dio Šištata minirao i digao u zrak no hrabrošću branitelja dio sredstava je ostao neuništen.
O značaju ove akcije govorio je i tadašnji zapovjednik milanovačkih „Sokolova“ Zvonko Kožnjak istaknuvši i značaj policije u samoj akciji kao i o činjenici da se je radilo o prvoj akciji u kojoj su zarobljene veće količine naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava koje su iskorištene u skorom oslobođenju virovitičke vojarne 17. rujna 1991. godine.
Prisutne su pozdravili i čestitali im godišnjicu i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i zamjenici gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac i Ivan Sić koji je posebno naglasio da ga jako žalosti činjenica što mnogi danas žele umanjiti doprinos branitelja u Domovinskom ratu, koji čak nazivaju i građanskim ratom, no na sreću mi znamo da to nije tako.

sistat 2 sistat 3sistat 4sistat 5

Skip to content