23. obljetnica oslobođenja vojarne

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji virovitičke HVIDR-e i koordinacije udruga grada Virovitice, a u nazočnosti zamjenice župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak, zamjenice gradonačelnika Grada Virovitice Željke Grahovac, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane RH, ratnog zapovjednika 127. brigade generala Đure Dečaka, branitelja koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne i drugih uvaženih gostiju pod sloganom „Da se ne zaboravi“ svečano je obilježen 17. rujan Dan oslobađanja vojarne u Virovitici koji je započelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježju na virovitičkom gradskom groblju i grobu poginulog Vladimira Vampovca Grge te svečanim skupom na prostoru bivše vojarne.
Nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju, te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora sa komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika.
U toj akciji došlo je i do prve žrtve, poginuo je Vlado Vampovac, dok je vojarna kao i grad Virovitica oslobođena u 11:20h.
Zamjenica gradonačelnika Željka Grahovac prisutnima se pozvala da kako su sudjelovali u stvaranju hrvatske države da tako i danas kroz civilne udruge nađu mogućnosti za promicanje istinskih vrijednosti Domovinskog rata
Prisutne je pozdravila i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak te između ostalog pozvala mlade da dolaze na ovakve događaje kako bi saznali kako je Hrvatska postala slobodnom zemljom.
Ratni zapovjednik 127. brigade general Đuro Dečak podsjetio je još jednom prisutne na sam tijek akcije, ali i na lukavost tada slabo naoružanih branitelja koji su uspjeli prisiliti neprijatelja na predaju. Već iste noći teško naoružanje prebačeno je na južne dijelove grada gdje je postojala mogućnost nadiranja zloglasnog Banjalučkog korpusa, ali i kasnije iskorišteno za provođenje velike oslobodilačke akcije „Otkos 10“ početkom listopada naglasio je general Dečak te iskoristio je priliku i da pozove na pomirbu i zajedništvo podsjetivši na činjenicu da se u ovom ratu nisu dogodila zvjerstva kao nakon oslobođenja Virovitice 1944 godine te da je ovo bio prvi rat u hrvatskoj povijesti kada hrvat nije pucao na hrvata.
Na kraju svečanosti, molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je gvardijan i župnik Župe sv. Roka fra Jozo Brkić. Branitelji su obišli i Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici koja se danas nalazi u bivšoj vojarni, a nešto kasnije uputili se na sportske susrete udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Skip to content