Obilježena 20. obljetnica od akcije „Otkos 10“

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Marijanu Derežiću u Lončarici, danas je obilježena 20. obljetnica od akcije „Otkos 10“, kojom je oslobođeno područje Bilogore i Papuka. Na taj način spriječeno je spajanje banjalučkog korpusa s postrojbama pobunjenih Srba koji su željeli presjeći Podravsku magistralu i time Hrvatsku podijeliti na dva dijela.

Ratni načelnik stožera 127. brigade Marko Krstanović istaknuo je da je to bila prva veća oslobodilačka akcija HV-a i MUP-a u Hrvatskoj kojom je oslobođeno preko 300 kvadratnih kilometara teritorija i to brdskog teritorija koji je bio vojnički vrlo nepovoljan za oslobađanje, deblokirana je državna cesta između Grubišnog Polja i Virovitice sa čime je Slavonija dobila još jedan siguran pravac za prometovanje prema Zagrebu. Oslobođen je velik broj do tada okupiranih mjesta, stvorene su svekolike vojničke pretpostavke za daljnje oslobađanje Zapadne Slavonije i  potvrđena je vjera u Hrvatskog vojnika da može zaustaviti neprijatelja, uspješno oslobađati svoju državu i pobijediti u nametnutom ratu. U operaciji  „Otkos 10“ sudjelovalo je 2647 branitelja, 5 branitelja je poginulo i više desetaka je ranjeno.

Obilježavanju 20. obljetnice od akcije „Otkos 10“ osim predstavnika braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata nazočili su i  izaslanstva Virovitičko – podravske županije i Grada Virovitice na čelu sa dožupanom Zdravkom Dijakovićem i gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

Skip to content