Obilježena 19. obljetnica osobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš

U nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, dogradonačelnika Grada Virovitice Ivana Sića, predstavnika policije, članova udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te drugih uvaženih gostiju …1 1283685257U nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, dogradonačelnika Grada Virovitice Ivana Sića, predstavnika policije, članova udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te drugih uvaženih gostiju, a u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata – ogranka Sokol Milanovac danas je svečano obilježena 19. godišnjica oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj. Svečanost obilježavanja 19. godišnjice započelo je sv. misom zadušnicom za sve poginule branitelje koja je održana u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Milanovcu.

2 1283699215Po završetku sv. mise predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Milanovcu odali su počast svim braniteljima koji su dali svoje živote za oslobođenje svoje domovine, te se sa prisutnim dragovoljcima zaputili prema Jasenašu.

U Jasenašu već tradicionalno su se okupili kod mjesnog doma gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče koja je 2003. godine podignuta u čast oslobođenja ovog prigradskog naselja.Tom prigodom prisutnima se je obratio predsjednik UHBDR – ogranak Sokol Milanovac Zvonko Kožnjak koji je u kratkim crtama evocirao uspomene na te dane. 01. rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac, a mi smo dobili informacije da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje.

Iako smo bili naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donijeli smo odluku da napadnemo Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko 10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić obraćajući se nazočnima ustvrdio je da je neprijatelj upravo u Jasenašu prvi puta „slomio zube” što je bilo nemjerljivo za nastavak rata na ovom području jer je upravo ovdje uništen mit o njegovoj nepobjedivostiJasenaš mora biti zapisan u novijoj hrvatskoj povijesti jer upravo ovdje je započelo oslobođenje zapadne Slavonije koje bi da nije bilo sporazuma potpisanog 04. siječnja sigurno već 1991. godine završilo izlaskom na rijeku Savu.

Kao saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e još se jednom zahvaljujem tim hrabrim ljudima koji su tog 2. rujna 1991. godine smogli snage i odlučnosti da krenu u ovu akciju i to u vrijeme kada se još nije moglo niti naslutiti kako će rat završiti. I zato je strašno kada danas neki omalovažavaju branitelje i Domovinski rat i to najčešće oni koji su tada rat gledali samo na televiziji.

Zato vas pozivam da se nagodinu okupimo u još većem broju kako se ovaj događaj, a samim tim i cijeli Domovinski rat, taj najsjajniji dio hrvatske povijesti, nikada ne bi zaboravio rekao je Josip Đakić.Prisutnima su se još obratili i dogradonačelnik Grada Virovitice Ivan Sić koji je između ostalog naglasio da je Virovitica nedvojbeno bila prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj, te županijskih predsjednik udruga dragovoljaca Domovinskog rata Ivan Katalinić i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jasenaš Ivan Marijan Uher.

Skip to content