Obilježena 19. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne

U organizaciji virovitičke HVIDR-e i koordinacije udruga sa područja bivše Općine Virovitica, a u nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika gradonačelnika Grada Virovitice Ivana Sića,…1 1284726885U organizaciji virovitičke HVIDR-e i koordinacije udruga sa područja bivše Općine Virovitica, a u nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika gradonačelnika Grada Virovitice Ivana Sića, predstavnika PU Virovitičko-podravske, zapovjednika koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne i drugih uvaženih gostiju danas je svečano obilježen 17. rujan Dan oslobađanja vojarne u Virovitici koji je započeo jutros polaganjem vijenaca na spomen obilježju na virovitičkom gradskom groblju te svečanim skupom na prostoru bivše vojarne

2 1284726885U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora sa komandantom kasarne o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika.
U toj akciji došlo je i do prve žrtve, poginuo je Vlado Vampovac, dok je vojarna kao i grad Virovitica oslobođena u 11:20h.

3 1284726885Prisutnima se prvi obratio Marijan Brlek, jedan od zapovjednika u legendarnom 50. samostalnom bataljunu koji je u kratkim crtama opisao te ratne dane. Objasnio je značaj oslobađanja virovitičke vojarne kao temelj za naoružanje 127. brigade HV-a koja je osnovana već 02. listopada 1991. godine.
– Naoružanje koje je tada osvojeno raspodijeljeno je po cijelom području Republike Hrvatske i to u vrijeme kada je situacija s naoružanjem hrvatskih postrojbi bila izrazito teška što činu oslobađanja ove vojarne daje posebnu težinu za kasniji razvoj Domovinskog rata. Oslobađanje vojarne samo je jedan od brojnih događaja na području bivše Općine Virovitica koji su presudno utjecali na stvaranje naše države i nikako ih se ne smiju se zaboraviti. Nije nam cilj podizanje zlatnih spomenika već da svi oni koji su u tome sudjelovali mogu s ponosom i uzdignute glave reći: „Ja sam bio sudionik tih događaja” rekao je na kraju Marijan Brlek.

4 1284726885Zamjenik gradonačelnika Grada Virovitice Ivan Sić između ostalog upozorio je da mnogi danas žele osporiti i omalovažiti Domovinski rat.
– Iz njihovog kuta gledanja može se zaključiti da je Hrvatska vojska napadala svoju domovinu da bi ju oslobodila rekao je između ostalog Ivan Sić.

5 1284726885Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić između ostalog je istaknuo:
– U ovoj zgradi je prije 20-ak godina bila neprijateljska vojska, ali upravo zahvaljujući vama, našim herojima danas imamo svoju zastavu, svoju himnu, svoju domovinu i na tome Vam se iskreno zahvaljujem jer bez vas ni nas danas ne bi bilo ovdje. Kako pripadam generaciji koja je tada bila premlada da ide u rat ono što smatram svojom dužnošću i obavezom je da učinim sve što je u mojoj moći da se nikada ne zaboravi ni Jasenaš, ni Šištat, ni virovitička vojarna, ali ni Četekovac, Voćin, Vukovar niti bilo koje mjesto u Hrvatskoj gdje je ispaljen barem jedan metak za slobodu naše jedine domovine.
Na kraju je poželio da zgrada budućeg veleučilišta, odnosno bivša virovitička vojarna bude završena do 17. rujna iduće godine, odnosno 20. obljetnice oslobođenja vojarne kako bi se prilikom njezina otvorenja mogao organizirati jedan nezaboravan događaj.

6 1284726885Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić podsjetio je još jednom prisutne na sve postrojbe koje su djelovale na području grad Virovitice i to u vrijeme kada su po rubnim dijelovima grada počele padati prvi neprijateljski projektili, te iskoristio priliku da se još jednom zahvali svim zapovjednicima na čelu s generalom Đurom Dečakom kao i svim vojnicima koji sudjelovali u tim danima ponosa i slave.
– I zato mi danas trebamo pisati svoju povijest i ne dopustiti da ju revidiraju i blate. Da blate ime pokojnog predsjednika dr.Franje Tuđmana a samim tim i svih hrvatskih branitelja. Nitko danas nema pravo govoriti o udruženom zločinačkom pothvatu jer ga nije bilo već jedino borba od okupacije. Svakodnevno se čuje teza da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovinu kao da oni što to govore ne znaju ili namjerno zanemaruju sporazum Alije Izetbegovića i dr. Franje Tuđmana iz 1992 o uzajamnoj suradnji i svekolikoj pomoći.
Ponosno smo odlazili u Bosnu i Hercegovinu i braniti je od okupacije jer i tamo žive Hrvati i to isti oni koji su 1991. branili Republiku Hrvatsku rekao je na kraju Josip Đakić još jednom zahvalivši svima koji su dali i najmanji doprinos u Domovinskom ratu.

7 1284726933Nakon svečanosti obilježavanja oslobođenja virovitičke vojarne održani su i sportski susreti udruga proisteklih iz Domovinskog rata na kojima je nastupilo više od stotinu takmičara. Najviše uspjeha i ove godine imali su članovi virovitičke HVIDR-e, drugo mjesto zauzela je HVIDR-a Slatina, a treće HVIDR-a Orahovica. Još su nastupili i ekipa 50. samostalnog bataljuna, Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata Suhopolje, Udruga MUP Virovitica, Udruga oboljelih od PTSP-a iz Virovitice, te Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Zamjenik gradonačelnika Grada Virovitice Ivan Sić i predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Nenad Križić uručili su pehare i medalje najuspješnijima.

8 1284734190

Skip to content