Obilježen Svjetski dan seoske žene

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko – podravske županije, sinoć je u Maloj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici, u prigodi obilježavanja Svjetskog dana seoske žene, održana izložba „Žene i ruralno poduzetništvo“.U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko – podravske županije, sinoć je u Maloj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici, u prigodi obilježavanja Svjetskog dana seoske žene, održana izložba „Žene i ruralno poduzetništvo“.

Na izložbi je predstavljen nakit žena iz Sopjanskog kraja, ručni radovi žena iz Kladara, a nazočni su mogli vidjeti i šarolikost narodnih nošnji s područja Virovitičko – podravske županije.

–    Obilježavanjem današnjeg dana  odaje se počast ženama iz ruralnih sredina, seoskim ženama se pruža podrška, ukazuje se na brojne i značajne uloge žena iz seoskih zajednica. Ideja o danu potekla je na konferenciji Ujedinjenih Naroda posvećenoj ženama, u Pekingu, u rujnu 1995. Njihova važna uloga u proizvodnji i osiguranju hrane utjecala je na odluku da se „Svjetski dan žena sa sela“ odredi 15. listopad, dan prije Svjetskog dana hrane. Svrha dana i cilj projekta je promovirati u javnosti žene iz seoskih sredina i senzibilizirati zajednicu o njihovoj važnoj ali nepriznatoj ulozi u društvu. Rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko – podravske županije, Desa Kolesarić.

Skip to content