Obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Kako bi se ukazalo na važnost prevencije ove je godine, povodom 1.12. Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, organiziran Stop AIDS Party. Stop AIDS party organiziran je u sklopu programa „Znam pa me nije strah“ kojeg financijski podržava Ministarstvo zdravlja RH.

Aktivnosti su počele uličnom akcijom u subotu 01.12. od 10 – 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Građanima su se dijelili promotivni materijali i iznosile informacije vezane uz prevenciju HIV-a, ali i drugih spolno prenosivih bolesti.

Veliki naglasak je stavljen na destigmatizaciju HIV oboljelih. Naime, tri su načina prenošenja HIV-a: nezaštićenim spolnim odnosom, kontaktom s krvi zaražene osobe i s majke na dijete. Svi ostali socijalni kontakti s HIV zaraženom osobom ne mogu prenijeti virus, kao što se ne prenosi ni putem vode, zraka ili insekata. Kako bi se zaštitili važno je prvenstveno voditi računa o odgovornom ponašanju prilikom spolnog odnosa. Upravo iz tog razloga građanima su se, osim promotivno informativnih letaka, dijelili i prezervativi.

Nastavak obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a održan je u ugostiteljskim objektima Virovitičko-podravske županije u večernjim satima i to u Virovitici: „Barcode Caffe“, „Boom“, „Loco“, „Pub“ i „Bolero“; Slatini: „Haustor“ i Orahovici: „Blues“.

Kako bi se aktivnosti što uspješnije provele ostvarena je suradnja s udrugama Krik Slatina i P.A.U.K. Orahovica, a veliku zahvalu za uspješnu provedbu ovih aktivnosti zaslužuju i brojni volonteri koji su sudjelovali u programu.

Skip to content