Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Gradom Viroviticom, uz nazočnost između ostalih ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarsnosti Tomislava Ivića, saborskog zastupnikaJosipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, obilježen je Međunarodni dan starijih osoba. Tim povodom u Sportskoj dvorani Tehničke škole Virovitica okupilo se oko 300 sudionika, korisnika i provoditelja programa međugeneracijske solidarnosti iz cijele Hrvatske, a na središnjoj svečanosti u ime organizatora pozdravio ih je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Čestitajući Međunarodni dan starijih osoba, ministar Ivić naglasio je da Ministarstvo provodi dva programa namijenjena starijim osobama – “Pomoć u kući starijim osobama” i “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama”. U 160 jedinica lokalne samouprave provodi se ukupno 91 program u koji je uključeno 15. 550 korisnika.”U ovim teškim recesijskim vremenima programi međugeneracijske solidarnosti nisu uskraćeni, štoviše i proširuju se, ove godine za 7 programa”, rekao je ministar Ivić te naglasio kako je Ministarstvo ove godine za programe međugeneracijske solidarnosti izdvojilo 46 milijuna kuna, a od početka provedbe Programa utrošeno je 250 milijuna kuna. Naveo je da je u provedbi programa u cijeloj Hrvatskoj zaposleno 1045 osoba, uglavnom iz teže zapošljivih skupina. Podsjetio je da se navedeni programi provode već osmu godinu, zaključivši kako to pokazuje kontinuiranu brigu Vlade o skrbi za starije osobe, te je zahvalio svima koji s tolikim entuzijazmom i zajedništvom podupiru ostvarenje tog zajedničkog cilja, kao i domaćinima ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

U ime domaćina okupljene su pozdravili virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, koji su također istaknuli važnost skrbi za starije osobe, kako na državnoj tako i na regionalnoj odnosno lokalnoj razini.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba dodijelio je “Priznanja za izvrsnost” najboljim timovima izvoditelja programa međugeneracijske solidarnosti s ciljem poticanja izvrsnosti u radu i pružanju usluga. Naj tim izvoditelja programa “Pomoć u kući starijim osobama” je tim iz Vrbovskog, a u programu “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama” najuspješniji je tim iz Donjeg Miholjca. Predstavnice nagrađenih timova zahvalile su svojim suradnicima na provedbi programa, kao i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje im je omogućilo sudjelovanje u tim hvalevrijednim programima.

Ministar Ivić zajedno s državnim tajnikom Stjepanom Adanićem, te ravnateljicom Uprave za međugeneracijsku solidarnost Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Vesnom Širanović obišao je Sajam dnevnih boravaka, na kojem su korisnici programa “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama” izložili svoje ručne radove koji su nastali na radionicama u sklopu programa.

Skip to content