Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski, SOS Telefona i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije u Knjižnici je 25. studenog održana tematska tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.1 1259244014U organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski, SOS Telefona i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije u Knjižnici je 25. studenog održana tematska tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Predavači su bili Iva Petrović, pravnica i Alisa Kosić, soc. radnica iz Obiteljskog centra, Desa Kolesarić iz SOS Telefona i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vtc. županije, Slavko Kopjar, načelnik Policijske Uprave Virovitičko-podravske, Tomislav Terlecki, predsjednik Prekršajnog suda u Virovitici i Željka Jurić, predsjednica Općinskog suda u Virovitici.
Među mnogim uzvanicima prisutni su bili gradonačelnik Ivica Kirin, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Bajan Prokl i predstavnici medija .

2 1259244014Kao domaćin, ravnateljica Višnja Romaj pozdravila je goste predavače i sve prisutne. Predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Sanja Kirin vodila je ovu uspješnu, dvosatnu tribinu. Bilo je riječi o ulozi Obiteljskog centra u sprječavanju nasilja u obiteljima i nad ženama, te pomoć centra u savjetovanju, uputama i sl. Bitna uloga je i SOS Telefona u suzbijanju i prevenciji nasilja. Kao nevladina udruga nastoji senzibilizirati javnost o ovom problemu koji postaje javnozdravstveni problem, jer žene žrtve nasilja češće obolijevaju, te pomoći ženama na različite načine.

3 1259244014Osvrnuti se na statistike ili ne, cilj je nasilje u društvu smanjiti na najmanju moguću mjeru, složili su se jučer na tribini. Zadatak je to svih institucija čiji rad treba biti više usklađen. Uložit će se dodatni napori i krenut će se sa projektima: od gradnje prihvatilišta i skloništa za žene žrtve do otvaranja novih radnih mjesta koji će ženama omogućiti i financijsku samostalnost. O zaštiti ugroženih u gradu govorio je gradonačelnik Ivica Kirin koji je napomenuo izradbu socijalne karte grada po kojoj će Grad s posebnom pažnjom brinuti o nemoćnima. To su četiri kategorije: djeca, osobe s posebnim potrebama, osobe treće životne dobi i žene žrtve nasilja. Gradonačelnik je istaknuo važnu ulogu medija i društvene osude svih vrsta nasilnog ponašanja.

4 1259244014Još uvijek postoje predrasude da su počinitelji nasilja manje obrazovane osobe, lošeg imovinskog stanja. Što svakako nije točno. Nasilnici su često osobe visoko obrazovane, dobrog imovinskog stanja, ponekad i ugledni članovi društva, što postaje razlog zašto žena žrtva ne prijavi nasilje i ne zatraži pomoć.
Ukoliko primijetimo bilo koji oblik nasilja u našoj okolini dužni smo ga prijaviti bilo kojoj od institucija.
Demokracija je kad je društvo na strani nemoćnih.
(Nela Krznarić, Jasen Platenik)

Skip to content