Obilježen dan broja 112 – Virovitica uskoro dobiva regionalno skladište za opremu za spašavanje

Danas je u prostorijama Područnog ured za zaštitu i spašavanje u Virovitici obilježen 11. veljače, Dan jedinstvenog europskog broja 112. Uz pročelnika PUZS-a Virovitica Josipa Joba i načelnika Županijskog centra 112 Zdenka Čape sastanku su nazočili i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice…1 1234376918Danas je u prostorijama Područnog ured za zaštitu i spašavanje u Virovitici obilježen 11. veljače, Dan jedinstvenog europskog broja 112. Uz pročelnika PUZS-a Virovitica Josipa Joba i načelnika Županijskog centra 112 Zdenka Čape sastanku su nazočili i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, te predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica, Gradskog društva Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći kao i predstavnici medija.

2 1234376918Riječ je o obilježavanju tog datuma u svim županijskim centrima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Broj 112 po uzoru na Američki 911 uveden je u Europskoj zajednici 1991 godine, a Republika Hrvatska ga je prihvatila 2004. godine, a od 1997. godine Europski parlament je donio odluku o proslavi broja 112. U Republici Hrvatskoj obilježava se ovaj datum već drugu godinu za redom.

3 1234376918Na današnjoj proslavi gostima se je prvi obratio pročelnik Josip Job koji je između ostalog naglasio da se korisnici ovog broja uglavnom nalaze u opasnoj situaciji i upravo zato je potreban odličan odnos sa svim strukturama u društvu kako bi se što prije reagiralo i otklonila potencijalna opasnost ili pomoglo u nastaloj situaciji.
Upravo zato važan je i odličan odnos sa medijima, sa kojima moram naglasiti imamo odličnu suradnju u cijeloj županiji. Na kraju je dodao da je najvažniji cilj obilježavanja ovog dana upravo upoznavanje medija sa radom naših službi, kao i sa našim službenicima kako u slučaju da dođe do određene katastrofe svi znali kako i na koji način postupati, što je i ujedno i naputak DUSZ -a. Nakon uvodnog govora načelnik Županijskog centra Zdenko Čapo nazočnima je prezentirao kratku analizu rada županijskog centra 112 u 2008 godini. Iz prezentacije se je moglo zaključiti da se broj 112 sve više koristi, a u opadanju je i broj zlonamjernih poziva.

Prisutnima se je obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je između ostalog istakao da kroz našu županiju prođe oko 26000 vozila dnevno, a dio tih vozila prevozi i opasni teret, te da se ponajviše zbog toga u Virovitici planira napraviti regionalno skladište DUZS-a u kojem će biti smještena oprema za spašavanje kod elementarnih nepogoda, ali i regionalni vatrogasni centar za obuku vatrogasaca kako bi se u slučaju velikih nesreća i ekoloških katastrofa moglo na vrijeme intervenirati.
Sreća da do sada nije bilo ekoloških nesreća većih razmjera, ali treba spriječiti a ne liječiti naglasio je Kirin.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić upoznao je prisutne da se radi operativni plan na području naše županije tako da se u trenutku kada se nesreća dogodi zna tko što radi. Što radi župan, što gradonačelnici, što ostala tijela, te samim tim i utvrdi odgovornost kod preuzimanja obveza. Naglasio je i da je izrada planova formalno najdosadniji posao, ali svakako najvažniji.

Prošle godine krenuli smo u izradu plana zaštite od požara, moramo još napraviti planove obrane, zaštite i spašavanja. To su birokratski poslovi, ali bez njih se ne može krenuti dalje. Imamo planove stare 30 godina i više koji nemaju veze sa stvarnošću i upravo zato smo krenuli u izradu novih. To su relativno skupi planovi i medijski nisu zanimljivi, pa su svi do sada bježali od njihove izrade i nadali se da se ništa takvog neće dogoditi, ali što bi bilo da se je to dogodilo ?
Upravo zato želim da u slučaju eventualne nesreće većih razmjera imamo protokol od kojeg sve kreće, te sam danas iznimno sretan što je gradonačelnik Kirin to svojevremeno pokrenuo, a svi mi preuzeli odgovornost da to dovršimo rekao je na kraju župan Tolušić.

Skip to content