Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Javnom akcijom S.O.S. Virovitica protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama*, udruga S.O.S. Virovitica je 22.09.2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici organizirala javnu akciju kako bismo dostojno obilježili taj dan. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se senzibilizirati šira javnosti o problematici nasilja nad ženama te upozoriti na posljedice uzrokovane nasiljem, a podjelom materijala vezanih za tematiku nasilja građani su dobili informacije o pružanju pomoći i podrške te zaštite u slučajevima nasilja. Akciji se pridružilo i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.
Po broju žena koje su ubijene svake godine riječ je o zabrinjavajućem broju od 22 do 45 žena godišnje. Njihovi sadašnji ili bivši partneri/supruzi bili su počinitelji u 20 do čak 65 posto slučajeva, dok je svaka treća žena doživjela neki od oblika nasilja. Osvještavanje javnosti o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji jedan je od načina borbe, kao i pružanje pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja čime se omogućava potreban tretman za žene izložene bilo kojem od oblika nasilja.
Pojava bilo koje vrste nasilja problem je čitavog društva za čije je rješavanje nužan angažman i trud svih dionika u društvu kako bi se sustavno pristupilo rješavanju nasilja. Potrebno je nastaviti graditi kulturu nenasilja i raditi na prevenciji svih oblika nasilja nad ženama kako bi se osjećale sigurno, zaštićeno i ravnopravno u ostvarivanju svojih prava.
Udruga S.O.S. Virovitica ima organiziranu sos liniju za pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i razne oblike savjetovališta te potičemo žene koje proživljavaju bilo koji od oblika nasilja da nam se obrate svakim radnim danom od 16 – 20 sati putem telefona 033 721 500.
*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na Općinskom sudu u Zagrebu 22.09.1999. godine. Toga je dana, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Skip to content