Obilježavanje Memorijala svijeća

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Memorijal svijećaNa mostu kod Dvorca Pejačević u Virovitici, 18.05  (nedjelja) u 19 sati udruga S.O.S. Virovitica obilježiti će Memorijal svijeća – dan sjećanja na umrle od AIDS-a simboličnim paljenjem svjećica za svaku umrlu osobu u RH.
Memorijal svijeća je međunarodni dan kojim se od 1983. godine u 115 zemalja svijeta obilježava sjećanje na umrle od AIDS-a i obilježava se svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju. Akcijom se želi upoznati i osvijestiti širu javnost o problemu HIV/AIDS-a, te djelovati na smanjenje stigmatizacija HIV/AIDS oboljelih.
Po broju osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, Hrvatska spada u zemlje s niskim rizičnim faktorom, ali unatoč tome godine 2011. i 2012. godišnji broj novootkrivenih slučajeva AIDS-a je malo veći nego prethodnih godina. Tijekom 29 godina praćenja, učestalost prijava oboljelih od AIDS-a je razmjerno niska i uglavnom ujednačena, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanom i u Hrvatskoj svim oboljelima dostupnom liječenju, koje je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, a i djelovanju svih mjera prevencije.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 1985.g. (od kada se vodi službena statistika) do studenog 2013. ukupno registrirano 1102 osobe HIV zaražene osobe, od kojih je 420 oboljelih od AIDS-a. U tom vremenskom periodu je od AIDS-a je u RH umrlo 176 osoba. Na području Hrvatske testiranje se može izvršiti u 10 državnih klinika i zavoda koji se nalaze u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom brodu, Splitu i Zadru i u 10 privatnih poliklinika koje se sve nalaze u Zagrebu i CheckPointuHuHiva koji se, također, nalazi u Zagrebu.
Pozivamo se sve građane i građanke Grada Virovitice da nam se pridruže u obilježavanju Memorijala svijeća.
Napomena: u slučaju loših vremenskih (ne)uvjeta akcija se odgađa.

Skip to content