Novo ruho OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i DV Cvrčak: Potpisani ugovori za energetsku obnovu

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije potpisano je devet ugovora za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a za koje sveukupni prihvatljivi troškovi iznose oko 25 milijuna i 200 tisuća kuna, pri čemu su bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj oko 15 milijuna i 200 tisuća kuna. Potpisivanju ugovora nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić, Sunčana Matić i Marijana Švalek, ravnatelji škola i vrtića korisnika ugovora te županijski i gradski pročelnici.

Sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Razvojnoj agenciji Grada Virovitice VTA odobreni su sljedeći projekti:

1. Energetska obnova zgrade 3 i 4 Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica, Pejačevićeva – ukupni prihvatljivi troškovi po ugovoru iznose 4.829.906,33 kuna, dok je iznos sufinanciranja 2.947.061,62 kuna. Ulaganje sredstava u ovaj projekt doprinijet će većim uštedama toplinske energije u odnosu na trenutnu potrošnju (za 58,97% na godišnjoj razini), smanjenju godišnje emisije CO2 za 67,71% te poboljšanju energetskoga stanja zgrade.

2. Energetska obnova zgrade 2 Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica, Trg Ante Starčevića – ukupni prihvatljivi troškovi uznose 1.513.508,96 kuna, a iznos sufinanciranja je 924.361,88 kuna. Projektom će se povećati ušteda u potrošnji toplinske energije za 66,34% na godišnjoj razini, smanjiti godišnja emisija CO2 za 73,51%, a samim time i osigurati i optimalni uvjeti za siguran boravak djece i odraslih u vrtiću.

3. Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica (ukupni prihvatljivi troškovi po ugovoru iznose 6.505.944,34 kuna, dok je iznos sufinanciranja 3.922.375,49 kuna. Završetkom projekta u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica smanjit će se potrošnja energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup, dok će se godišnja emisija CO2 smanjiti za 74 %.

– Iznimno sam zadovoljan što su potpisani ugovori jer ćemo ovim projektima doprinijeti povećanju energetske učinkovitosti zgrada, ali i poboljšanju kvalitete boravka djece i odraslih. Učenicima i polaznicima vrtića ne samo da će biti ugodniji boravak u školi, odnosno vrtiću, već ih se na ovaj način ujedno od malih nogu potiče na svijest o energetskoj učinkovitost i povećavanju uštede, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Razvojnoj agenciji VIDRA na navedenom natječaju prošlo je šest projekata, a riječ je o energetskoj obnovi dječjih vrtića “Potočnica” u Pitomači, “Jelenko” u Voćinu i “Zeko” u Slatini, Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici, Osnovnoj školi u Voćinu te školskoj sportskoj dvorani pri Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini.

Skip to content