Novi korak ka ustrojstvu Državnog arhiva u Virovitici

Sa osnivanjem Državnog arhiva u Virovitici, Uredbom Vlade Republike Hrvatske od 20.10.2008. godine, Državni arhiv u Bjelovaru je izgubio mjerodavnost nad općinom Pitomača koja je ušla u sastav novog arhiva.Sa osnivanjem Državnog arhiva u Virovitici, Uredbom Vlade Republike Hrvatske od 20.10.2008. godine, Državni arhiv u Bjelovaru je izgubio mjerodavnost nad općinom Pitomača koja je ušla u sastav novog arhiva.

U skladu s odlukom Vlade Državni arhiv u Bjelovaru je napravio razgraničenje gradiva s arhivom u Virovitici koje obuhvaća predaju virovitičkom arhivu.

Tako će se u buduće u Državnom  arhivu u Virovitici nalaziti sve arhivsko gradivo sa područje općine Pitomača. Radi se o vrijednoj arhivskoj građi koju sadrži i zbirku matičnih knjiga rimokatoličkih župa s područja nadležnosti državnog arhiva u Virovitici ( župa Pitomača i filijale Kladare, Velika Črešnjevica i Otrovanec), te arhivsku građu osnovnih i srednjih škola, športskih društava kao što je ”Hrvatski sokol”, gospodarskih i bankarskih subjekata koji uključuju i ”Duhanprodukt”, uprave i pravosuđa, političkih stranaka i sindikata.

Uzimajući u obzir vrijednost arhivske građe Grad Virovitica osigurao je prijevoz iste kako bi dao još jedan doprinos što bržem ustrojavanju novog arhiva rekao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, te je najavio za srijedu 10.12.2008. sastanak sa ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku dr.Stjepanom Sršenom oko ustrojavanja Državnog arhiva u Virovitici.

Skip to content