Novi drvoredi i edukativni park: Gradonačelnik I. Kirin preuzeo Ugovor o sufinanciranju projekta „Grad koji diše – II. faza“

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su danas Svečanost korisnicima ugovore o sufinanciranju projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Svečanost je održana u Centru za posjetitelje Medvedgrad, a ukupna vrijednost uručenih ugovora je 17 milijuna eura.

Među odobrenim projektima je i projekt Grada Virovitice „Grad koji diše – II. faza“, a ugovor o sufinanciranju preuzeo je gradonačelnik Ivica Kirin.

Nastavljamo raditi na projektima kojima se doprinosi ozelenjavanju grada i prilagodbi klimatskim promjena. U sljedećih 10-ak godina cilj nam je u potpunosti revitalizirati gradske ulice, posaditi nove drvorede i ozeleniti naš grad, rekao je gradonačelnik I. Kirin.

Riječ je o nastavku projekta koji je trenutno u provedbi, a u sklopu kojega se na području grada i prigradskih naselja sadi više od 1300 stabala.

U drugoj fazi projekta planira se povećanje površina pod krošnjama u urbanim i periurbanim područjima sadnjom pojedinačnih i grupnih stabala te drvoreda u sljedećim ulicama: Junija Palmotića, Augusta Šenoe, Tomaša Masaryka, Zbora Narodne garde, Ljudevita Gaja te Bečkoj i Franjevačkoj. Također, „ozeleniti“ će se i dvorište Područne škole u Podgorju, Dječjeg vrtića Cvrčak u Pejačevićevoj ulici te dvorište Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

Na križanju ulice Ljudevita Gaja i Vinkovačke ulice planira se oformiti park „Čarobna šuma“ koji će imati i edukativnu svrhu te će biti prigodan za održavanje škole u prirodi i sličnih aktivnosti. U sklopu parka postavit će se dvije drvene sjenice s ozelenjenim krovnim vrtom i ostalom urbanom opremom.

Projekt je prijavljen u suradnji s Razvojnom agencijom VTA, vrijedan je 215.382 eura, a iznos sufinanciranja od strane FZOEU je 80 posto, odnosno 172.305 eura.

(virovitica.hr)

 

Skip to content