NOVE USLUGE U COOR-u Virovitica: Rana intervencija dostupna svima; po novom psihosocijalna podrška sa senzornom integracijom, glazbo i likovnom terapijom…

Prošle su dvije i pol godine otkako je novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, vrijedan više od 83 milijuna kuna, otvorio svoja vrata. Umjesto na nekadašnjih 300 „kvadrata“, zaposlenici i korisnici danas imaju na raspolaganju čak tri tisuće četvornih metara prilagođenih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom – od učionica, sanitarnih čvorova, igrališta…

Od ove godine, rad Centra će biti na još jednom višem nivou, na zadovoljstvo roditelja i djece kojima je potrebna pomoć i podrška. Naime, u Centru su sada dostupne nove socijalne usluge koje će obuhvatiti mnogo veći broj korisnika.

Nakon inicijative koju je pokrenula dosadašnja ravnateljica Margarita Kovačević i pet godina nastojanja, COOR Virovitica ušao je u mrežu socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Ministarstvo će u Centru financirati sljedeće usluge:

1. Poludnevni boravak za 20 odraslih osoba s invaliditetom, odnosno s teškoćama u razvoju

2. Psihosocijalnu podršku za sljedeće aktivnosti:

  • individualna/grupna edukacijska rehabilitacija za djecu s teškoćama u razvoju;
  • individualna/grupna socijalna rehabilitacija za odrasle osobe s invaliditetom;
  • individualna/grupna psihološka podrška djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom
  • senzorna integracija individualno djeci s teškoćama u razvoju
  • grupne glazbo terapije i glazbene aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom
  • likovne terapije i likovne aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom

3. Rana intervencija za djecu od 0 do 3 te za djecu od 3 do 7 godina

O značaju novih socijalnih usluga u Centru govorila je ravnateljica Stanislava Đurčević, a naglasak je na ranoj intervenciji.

Osobito nam je važna bila rana intervencija pošto je niti jedna javna ustanova na području naše županije ne pokriva. Ovu uslugu smo i do sada pokrivali, ali u smanjenom obujmu, dok su stvarne potrebe mnogo veće. Vrata ranoj intervenciji u COOR-u otvorio je prije dvije godine projekt koji čiji je nositelj bio MURID iz Čakovca. Kroz taj projekt zaposlili smo edukacijsku rehabilitatoricu, a nakon godinu dana provedbe, djeca su ostala zakinuta za ovu javnu besplatnu uslugu, rekla je S. Đurčević dodavši da je kao opcija ostalo jedino putovanje izvan županije gdje su i velike liste čekanja.

Ipak, da ova neophodna socijalna usluga ne bi bila ugašena u Centru, pomogao je osnivač, Grad Virovitica te su zaposlene edukacijska rehabilitatorica u punom radnom vremenu te logopedinja na pola radnog vremena. Uslugom je obuhvaćeno preko 30 djece s područja grada Virovitice.

No po novom, za ranu intervenciju će se moći javiti svaki roditelj koji ima bilo kakvu nedoumicu u vezi razvoja svog djeteta.

Kod rane intervencije nije potrebno da dijete ima rješenje da ima teškoće. Dovoljna je samo zabrinutost roditelja ili liječnika. Liječnik daje uputnicu koja ide na Centar za socijalnu skrb, a potom k nama. Naš tim će procijeniti što djetetu treba te krenuti s terapijama. Dakle, rana intervencija nije samo kad su već uočene teškoće pa sad idemo vidjeti što se sve može napraviti da dijete funkcionira s time, već je stvar toga da se može promijeniti razvojni tijek djeteta ako se na vrijeme reagira. Puno toga se može postići u najranijoj dobi, djetetu je možda potreban samo poticaj. Primjerice, ako beba ima problem s motorikom, uključujemo je u ranu intervenciju i roditeljima se pokazuju vježbe koje je potrebno raditi, istaknula je ravnateljica.

Osim što će rana intervencija biti mnogo dostupnija nego do sada, u Centru će biti i jedna nova usluga koju korisnici do sada nisu imali na raspolaganju.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo nam je i psihosocijalnu podršku koju ćemo pružati individualno i grupno, a odnosi se i na djecu i na odrasle. Podršku ćemo pružati kroz individualnu ili grupnu edukacijsku rehabilitaciju, psihološku podršku, senzornu integraciju, glazbo terapiju i likovnu terapiju. Roditelj koji ima dijete s teškoćama može dobiti preko Centra za socijalnu skrb uputnicu i ostvariti nešto od ovoga u na temelju naše timske procjene. Znači, za razliku od rane intervencije, ovdje je potrebno rješenje da je riječ o djetetu s teškoćama, naglašava ravnateljica.

Naposlijetku, COOR-u Virovitica odobreno je i povećanje broja korisnika u poludnevnom boravku.

Ovu uslugu već imamo u mreži Ministarstva i to za 13 korisnika. Tražili smo povećanje te ćemo sada u poludnevnom boravku moći imati 20 korisnika, dodaje S. Đurčević.

Virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kreće ovih dana s prikupljanjem predbilježbi za gore navedene socijalne usluge kako bi se dobio stvaran broj djece, odnosno korisnika s kojima će se raditi te kako bi se u konačnici u skladu s time organizirao i rad u Centru.

Prema riječima ravnateljice, očekuje se kako će se s pružanjem ovih usluga krenuti kroz mjesec dana.

Sve navedene usluge ćemo pružati u našem Centru i kvaliteta usluge će biti na nivou. Naša prednost je kompletno opremljen prostor i imamo sve uvjete za provođenje ovih usluga. Izazov nam je nedostatak edukacijskih rehabilitatora i ostalog stručnog kadra, no vjerujem da ćemo i to prevladati, zaključuje ravnateljica. (virovitica.hr; fotografije: M. Rođak, K. Toplak)

Skip to content