“Noć muzeja” i ove godine privukla velik broj Virovitičana

I ove godine mnoštvo Virovitičana posjetilo je Gradski muzej Virovitica u “Noći muzeja”. Gradski muzej Virovitica u suradnji s Muzejom Slavonije predstavio je Virovitičanima izložbu “Ah, ti kućanski poslovi!” koja prati razvoj kućanstva i kućanskih aparata od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina 20. st. te je zanimljiva ne samo na lokalnoj razini već i na široj kulturološko socijalnoj raznini.

Izložba je predstavljena kroz kuhinje, kao srca svakog kućanstva, i ostale prostorije u kojima pronalazimo kućanske aparate koji su racionalizirali naše osobno vrijeme i koji su tematizirani kroz nekoliko segmenata svakodnevice. Osim toga popraćena je i hemerotečnom građom, te je cijeli vizualni doživljaj obogaćen plakatima, reklamama i novinskim člancima.

Mogli su se tu vidjeti razni primjeri starih kučanskih aparata, od ventilatora, miksera za kavu, tostera pa sve do usisavača i perilica za pranje rublja.

Usput je bila otvorena gotovo cijela postava Gradskog muzeja te su posjetioci mogli slobodno razgledavati. Gost večeri bio je Veljko Barbieri, poznati hrvatski gastronomski stručnjak i hrvatski književnik. Voditelj je poznate televizijske emisije Jelovnici izgubljenog vremena i gastronomskih rubrika u hrvatskim tiskovinama. Sa svojim suradnicima je predstavio knjigu “Jela starih barda”.  Noći muzeja između ostalih nazočio je i gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, fotografije i video: virovitica.info)

Skip to content