Noć muzeja 2023. Gradski muzej Virovitica obišlo više od 1.000 posjetitelja: Koncert “Kišni razdraganci” oduševio sve generacije

Nakon dvije pandemijske godine i virtualnih obilježavanja, manifestacija Noć muzeja u potpunosti se vratila u Gradski muzej Virovitica. O tome koliko je Virovitičanima nedostajao ovaj tradicionalni i sve popularniji događaj, kojeg organizira Hrvatsko muzejsko društvo, govore i brojke.

Naime, kako saznajemo, “mali veliki” muzej, u petak je posjetilo više od 1000 posjetitelja svih dobnih uzrasta. Od 18 sati, odnosno početkom besplatnog ulaza, prostorije i hodnici muzeja odzvanjali su žamorom razgovora i smijehom gostiju. Uzbuđenje zbog ovogodišnje manifestacije i programa, osim samih posjetitelja, nije krila niti ravnateljica ovog najboljeg slavenskog muzeja Mihaela Kulej.

Unazad 15-ak godina, Gradski muzej Virovitica zaista je uvijek imao veliku posjećenost na Noć muzeja jer smo pronašli “tajnu” kako privući posjetitelje u muzej. Naime, imamo nekakvu tradiciju održavanja koncerata u sklopu Noći muzeja. Moram priznati da smo se i ove godine, prve nakon dvije godine što nismo mogli fizički održati Noć muzeja, također odlučili napraviti koncert, ali ovaj put vođeni izrekom uvriježenom u svim narodima, a koja kaže da na mladima svijet ostaje. Osim što je vrlo popularna, to je i biološki istinita izreka, tako da smo ovaj put svu svoju kreativnost usmjerili prema djeci različite dobi sa svim sadržajima koje nudimo – istaknula je Mihaela Kulej.

U pažljivo osmišljenom programu, inspiriranim izložbom Hrvatskog školskog muzeja “Bertuchovo slikovno carstvo” postavljenoj u virovitičkom muzeju, svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Sudeći prema reakcijama posjetitelja, kreativne radionice, obilazak izložbe sa stručnim vodstvom te interaktivni koncert oduševili su posjetitelje. Dok su na radionicama Hrvatskog školskog muzeja “Svijet enciklopedije u malom” i “Naša slikopriča” sudionici svoju maštu i kreativnost pretočili u pravu malu umjetnost, radionica “Ptičje frizure”, u suradnji Ivane Vanjhal i Industrijsko-obrtničke škole, odvažnima je podarila novi izgled inspiriran ptičjim svijetom.

Za odvažne je bila i radionica Rudija Kuleja i Brune Majetić, na kojoj su zainteresirani imali prilike pobliže se upoznati s kraljevskim pitonom, leopard gekonom i tarantulom. Osim radionica i izložbe, program virovitičkog izdanja Noći muzeja koncipiran je i oko jednog zanimljivog koncerta koji se, sudeći prema reakcijama prisutnih, jedva dočekao.

U ružičastoj haljini i s neponovljivom energijom, velik broj mališana oduševila je Ivanka Mazurkijević, koja uz Damira Martinovića Mrleta čini duo Ivanka & Mrle. Iako Mrle zbog osobnih razloga nije mogao doći, zahvaljujući Ivanki i njenom bendu te veselim dječjim pjesmama i šarenoj sceni, malim Virovitičanima koncert “Kišni razdraganci” ostat će u najljepšem sjećanju. Više fotografija možete vidjeti OVDJE (www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj, M. Turkalj, I. Borbaš)

Skip to content