Noć knjige 2023. održat će se od 21. do 23. travnja: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica pripremila bogat program

“Noć knjige”, nacionalna manifestacija koja promiče čaroliju i radost čitanja i pisanja knjiga, ove će se godine održati od 21. do 23. travnja. U središtu zanimanja Noći knjige 2023. bit će umjetna inteligencija, a pred sudionike je postavljen izazov kreativnog preispitivanja ove teme, uobličen u pitanje Sanjaju li roboti električne knjige?

Želja organizatora je da se u Hrvatskoj od 21. do 23. travnja organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama, kao i u svim ostalim prostorima “prijateljima knjige”, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima…

Noć knjige organizira se već dvanaest godina u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a njezini su organizatori Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestaciju će i ovaj put podržati Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Ovogodišnju “Noć knjige” obilježit će i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica koja je u tom periodu pripremila izuzetno zanimljiv program.

Dio ovogodišnjeg programa je i literarni natječaj za kratku priču pod nazivom “izGradi Priču o suTra” koji od svih onih koji žele sudjelovati, zahtjeva da pomoću alata Chat GPT – Open AI napišu spekulativno fikcijsku priču od najviše 500 riječi na temu “Virovitica u budućnosti”. Na mail adresu knjiznicavirovitica@gmail.com potom treba poslati prijepis priče i snimku zaslona korištenja AI alata. Radove je potrebno poslati od 17. do 24. travnja. Za one najbolje osigurane su i nagrade.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica i školska knjižnica Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić provode višegodišnju suradnju na raznim projektima i programima. Jedan od njih je i “Knjige koje sele da druge uvesele”, odnosno program koji se sastoji od međuknjižnične stacionarne posudbe više desetaka knjiga iz virovitičke knjižnice u školsku. Uglavnom se radi o ne-lektirnim djelima kojima se potiče čitanje djece osnovnoškolskog uzrasta. Ovom prigodom učenici će predstaviti pročitano i nastojati zainteresirati za čitanje svoje razredne kolege. Pročitani naslovi su znanstveno-fantastičnog ili fantastičnog žanra. “Knjige koje sele da druge uvesele” na rasporedu su u petak, 21. travnja u 10 sati.

Ove godine “na svoje će doći” i zaljubljenici u elektroničke igre. U petak, 21. travnja od 17 do 22 sata bit će održan turnir u računalnim, VR i PlayStation igricama. Na popisu igara je i popularna nogometna simulacija FIFA. Nagrade su osigurane za najbolje natjecatelje, a prijaviti se možete na mail adresu rudi@knjiznicavirovitica.hr

U petak, 21. travnja s početkom u 22 sata održat će se vrlo zanimljiv program pod nazivom “Sanjaju li djeca električne knjige”. Dvadesetak djece viših razreda osnovnih škola u knjižnici će prespavati u vrećama za spavanje. Tom prigodom uživat će u SF filmskom maratonu, a znanstveno-fantastičnu priču za “laku noć” pročitat će im gost iznenađenja. Program završava u subotu, 22. travnja u 08 sati. Požurite s prijavama, broj mjesta je ograničen. Prijaviti se možete na mail adresu ivana@knjiznicavirovitica.hr

Subota, 22. travnja rezervirana je za BiblioPub kviz. Trivia kviz vodit će i moderirati profesor geografije, novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Tri kruga pitanja će pokriti pitanja vezana uz temu ovogodišnje Noći knjige, pitanja široko vezana uz knjižničarsko zanimanje i opće teme. Od 19 sati će biti organiziran kviz za mlade do 25 godina, a nakon toga od 21 sat za sve starije. Ekipe se sastoje od 3 do 5 članova. Požurite s prijavama, broj ekipa je ograničen na 10. Osigurane su nagrade za najbolje. Prijaviti se možete na david@knjiznicavirovitica.hr

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije održat će se “EKO prijepodne s RIBAFISHEM”. Domagoj Jakopović Ribafish u nedjelju, 23. travnja, s početkom u 10 sati predstavit će knjigu “RokOtok” i održati predavanje o ekologiji i održivom razvoju. Nakon toga u planu je provesti EKO akciju i primijeniti prethodno naučenu teoriju. Ovim “jutrom knjige” ujedno će se obilježiti i Dan planeta Zemlje.

Više o svemu možete vidjeti OVDJE.

(www.icv.hr, ts)

Noc knjige

Noc knjige 2023.

Skip to content