Ne propustite: U ponedjeljak 11. kolovoza, nakon 30 godina, u Viroviticu stiže Kolomanova povelja i drugi najstariji dokumenti o Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

kolomanova poveljaDržavni arhiv u Virovitici u sklopu ovogodišnjeg Rokova u Gradskom muzeju u Virovitici organizirat će izložbu povodom 780 godina od prvog spomena grada Virovitice. Naime 1234. godine herceg Koloman dodijelio je Virovitici status slobodnog kraljevskog grada i to je prvi poznati dokument u kojem se spominje grad Virovitica. Tokom tih 780 godina kroz Viroviticu su prošle brojne vojske i vladali njome razni vladari, ali je uvijek bila značajno središte te se je svojevremeno Virovitička županija prostirala od ovih prostora pa sve do Zemuna odnosno Beograda. O značaju Virovitice govori i podatak da je 26. studenoga 1242. godine, ugarski kralj Bela IV u Virovitici, izado poznatu Zlatnu bulu, kojom je Zagreb dobio status slobodnoga i kraljevskog grada. U Virovitici je često boravila i kraljica Marija, žena Bele IV. Ona je oko 1247. godine postala vlasnica i protektorica grada. Zato je 26. listopada 1248. godine izdala gradu sličnu povelju kao ranije kralj Koloman II, u kojoj se ponavljaju sva ranija prava i obveze virovitičkih doseljenika, ali i propisuju neke novije norme čiji original će također biti izložen kao i originalni prikaz Virovitice iz 17. stoljeća te brojni drugi značajni dokumenti iz virovitičke povijesti.

Značaj izložbe prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje je za spomenuti izložbu u svom proračunu osiguralo 20.000,00 kuna.

Skip to content