Ne propustite izložbu „Poznati Virovitičani Oto Horvat 1909. – 2014.“ koja će se u četvrtak 6. ožujka održati u Gradskom muzeju Virovitica

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

oto horvatGradski muzej Virovitica i Društvo inženjera i tehničara strojarske struke „Oto Horvat“ Virovitica pozivaju vas na otvorenje izložbe „Poznati Virovitičani Oto Horvat 1909. – 2014.“ koja će se održati u četvrtka 6. ožujka u Gradskom muzeju Virovitica s početkom u 18 sati.

Oto Horvat, diplomirani inženjer strojarstva, promicatelj tehničke kulture, autor stručnih knjiga, inovator, rođen je u Virovitici 6. ožujka 1909. Bio je osmo dijete Marije (r. Ciprijanović) i Franje Horvata, čizmara. Nakon završene osnovne škole pohađao je gimnaziju u Virovitici i Osijeku, a na Tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1932. godine te stekao zvanje inženjera strojarstva. Dao je veliki doprinos izgradnji i unapređenju strojogradnje. Pisao je stručne knjige jer je uočio pomanjkanje tehničke literature na hrvatskom jeziku. Radio je cijeli svoj život u privredi osnivajući i unapređujući industrijska postrojenja, između ostalog radio je i na razvoju tehnologije opekarske industrije. Sedamdesetih godina 20. stoljeća radio je na obnovi ciglane Valent Gazdek (Opeko) u Virovitici. Virovitičanin Oto Horvat bio izvanredan stručnjak na svom području, velike radne energije, čovjek široke naobrazbe, govorio je šest europskih jezika te dao je veliki doprinos izgradnji i unapređenju industrije, a posebno je zaslužan na polju izobrazbe. Upravo iz ovih razloga ulica u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici je dobila ime po njegovom imenu, a brojni poduzetnici mu se odužuju otvaranjem novih pogona i razvojem industrije u Virovitici. Oto Horvat bio je predstavnik tehničke inteligencije, otvoren za novosti i primjenu suvremenih tehnologija, široke kulture i jasnih pogleda i na kraju veliki domoljub, koji nije nažalost dočekao stvaranje slobodne Republike Hrvatske o kojoj je sanjao i kojoj bi se sigurno radovao.Umro je u Zagrebu 7. prosinca 1978. godine.

Skip to content