NE OKREĆITE GLAVU! Projektom “Lily” ukazuju na neprihvatljivost nasilja nad ženama

Ispred virovitičke knjižnice danas (četvrtak) je predstavljen projekt „Lily“ koji za cilj ima ukazati na neprihvatljivost nasilja nad ženama i osnažiti žene da se odupru nasilju. Riječ je o preventivnom projektu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, među kojima su Policijska uprava virovitičko-podravska i Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Suorganizatori događaja su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, Kazalište Virovitica, Hrvatska udruga pripovjedača Pričalica, Udruga S.O.S Virovitica, KUC Virovitica. Dio projekta su i tvrtke Borovo i La Donna koje su za ovaj projekt izradile posebne startas tenisice „#RESPECTUS Lily“ s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti. Ovaj projekt poziv je svima da dignu glas protiv nasilja nad ženama i aktiviraju se u izgradnji društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Ovaj multimodularni projekt predstavljen je u Vukovaru i potom Slavonskom Brodu, a nakon Virovitice bit će prestavljen u svim županijskim središtima diljem Hrvatske. Projekt “Lily” naziv je dobio u spomen na pokojnu Ljiljanu Hvalec, sutkinju Općinskog suda u Zagrebu koja je zajedno s još dvije žene smrtno stradala na ročištu tijekom brakorazvodne parnice. Suprug je, uz sutkinju, ubio suprugu i odvjetnicu i teško radio zapisničarku. Dogodilo se to 22. rujna 1999. godine, a Odlukom Hrvatskog sabora 22. rujan proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Projekt je nastao kao preventivni program da kod šire populacije osvijestimo problem nasilja koji je izražen u našem društvu, a o kojem rijetko govorimo ovako glasno. Prečesto je u sferi tišeg rada. Svaki pojedinac u svojoj glavi mora početi razmišljati da za nasilje nema opravdanja. Vrlo često se fokus prebacuje na žrtvu i nalaze joj se mane, a nasilnika se opravdava. Kako god, ni oblačenje, ni slana juha, niti puno pričanja nisu kazneno djelo, nasilje je – ističe Desa Kolesarić, voditeljica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, predsjednica udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova te jedna od glavnih pokretača i realizatora projekta “Lily” u našoj županiji.

Kako kaže, području Virovitičko-podravske županije sve je manje prijavljenog nasilja, a za to, smatra, problem leži u nedovoljnoj podršci ženama koje prijave nasilje.

To me pomalo plaši. Moramo se pitati jesmo li mi dovoljno pružili toj žrtvi ako one sve manje prijavljuju. Tamna brojka neprijavljenih slučajeva je prevelika jer nažalost žrtva ipak ostaje sama u tim krhotinama svog života. Institucije rade svoj posao i ključ su za kazneni progon, za osudu počinitelja i pružanje zaštite, no mislim da to sve još uvijek nije dovoljno i da moramo bolje zaštititi žrtvu – ističe Kolesarić te naglašava kako je nasilje nad ženama postalo sve brutalnije i daleko grublje no što je to bilo.

Danas govorimo o femicidu, o velikom broju ubojstava žena. Nasilje se možda smanjilo, ali oblici nasilja su postali sve grublji i prevelik broj završava ubojstvima žena – ističe poraznu situaciju s kojom se naše društvo suočava. Pohvalila je odluku Vlade RH za pokretanjem sigurnih kuća u svakoj županiji, no ističe kako je to tek “gašenje požara”.

Najvažnije su preventivne aktivnosti i rad na suzbijanju, odnosno sprječavanju pojave nasilja. Smatram da bi od vrtića trebali početi raditi s djecom, s mladima u školama, tek tako možemo mijenjati svijest i spriječiti uopće pojavu nasilja – ističe Kolesarić te šalje snažnu poruku javnosti:

Nemojte pojačavati televizor i glazbu u trenutnku kad čujete da netko u blizini plače. Budite dovoljno čvrsti, hrabri i odvažni, pomozite osobi koja je u potrebi i nad kojom se vrši nasilje u bilo kojem segmentu – apelira Kolesarić.

U prošloj godini u Hrvatskoj je smrtno stradalo osam žena koje su ubili njihovi intimni partneri, a od 2013. do 2017. godine ubijena je 91 žena, što je gotovo 50 posto svih ubojstava u Republici Hrvatskoj. Kako bi ta brojka ostala trajno urezana u pamćenje javnosti, glumci Kazališta Virovitica i polaznici Dramskog studija kratkim su pričama, istinitim svjedočanstvima, ukazali na sve što prolaze žrtve nasilja. Potresne priče pratio je i plesni pokret prožet emocijom kojeg su pod vodstvom Danijele i Viktorije Duvnjak pripremile članice Kulturno umjetničkog centra Virovitica.

Pokaznom vježbom “Reagiraj” Interventna policija i vježbom “Jaka sam” policajke i policajci PU virovitičko-podravske pokazali su tehnike samoobrane, a glazbena podloga bila im je pjesma Marina Ivanovića Stoke koja također nosi “naziv Lily” i koja je svojevrsna himna ovog projekta.

Na važnost prijavljivanja nasilja ukazao je i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević.

Pozivam sve žene koje su doživjele nasilje, neka se odvaže i prijave nasilnika. Mi i druge nadležne institucije odradit ćemo svoj posao i nasilnika sankcionirati. Znamo da se tek najmanji postotak slučajeva prijavi, tamna brojka je puno veća, i zaista apeliramo na javnost da prijave sve oblike nasilja. Neka ne okreću glavu od toga – rekao je Knežević.

Predstavljanju projekta nazočila je i zamjenica gradonačelnika i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Virovitice Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica, predstavnici državnih tijela, ustanova i institucija, sustava socijalne skrbi i zdravstva, sudstva i državnog odvjetništva, predstavnici nacionalnih timova za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao i brojni građani. (icv.hr, ml. fotografije: Martina Bašić i Mirjana Lukačić)

Skip to content