Nastavljena arheološka istraživanja u Gradskom parku: Potvrđeni istočni i južni zid srednjovjekovne utvrde te jugoistočna kula

Ovog tjedna nastavljeni su arheološki istražni radovi u virovitičkom Gradskom parku. Istražuje se srednjovjekovna nizinska utvrda na prostoru parka, dijelu kompleksa srednjovjekovnog arheološkog nalazišta unutar gradskog područja Virovitice, a riječ je o jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda na nekadašnjem prostoru Slavonije.
Na jugoistočnom dijelu utvrde gdje se planirala druga velika arheološka sonda, potvrđeni su rezultati georadara koje je napravio gospodin Branko Mušić, a to su istočni i južni zid srednjovjekovne utvrde te jugoistočna kula.

IMG 3472

– Ono što za sada znamo jest da jugoistočna kula nije iz iste građevinske faze kao i sjeveroistočna te da je potpunosti sazidana od opeke dok je sjeveroistočna zidana uglavnom kamenjem i pokojom opekom. Osim toga, upolovio se na oko 150 kvadrata dio središnjeg dvorišta utvrde koji je, isto tako kao i svi ostali arheološki slojevi, zatrpan nivelacijskim slojevima 19. stoljeća, odnosno koje je zatrpao grof Pejačević kada je radio nivelaciju utvrde. Predstoje nam daljnja arheološka istraživanja jugoistočnog dijela. – rekao je Ivan Valent, voditelj arheološkog istraživanja.

IMG 3467

Istraživanja u sklopu projekta „5 do 12 za Dvorac“ provodi Gradski muzej Koprivnica, a vrijednost radova je 323.200,00 kuna. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta završetak radova predviđa do kraja listopada.

Po završetku radova dobit će se veća cjelokupna slika srednjovjekovne utvrde koja je ovdje funkcionirala prije Dvorca Pejačević, a ona su važna i zbog kasnije završne prezentacije cijelog parka i dvorca, ali i kompleksa koji je prethodio dvorcu.

Skip to content