Nastavljaju se aktivnosti oko akumulacije Miletinac: Akumulacija će biti u funkciji obrane od poplava, navodnjavanja i razvoja cikloturizma

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, pročelnikom Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijanom Sabom te voditeljicom Odsjeka za prostorno uređenje Alidom Saračević – Moslavac, održao je u Grubišnom Polju sastanak s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom, načelnicima općina Končanica i Đulovac, Zlatkom Bakunićem i Dragom Hodakom te predstavnicima Hrvatskih voda VGO Sava.

Tema sastanka bio je nastavak aktivnosti vezano uz projektiranje akumulacije Miletinac koja se nalazi na spoju između virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš te Dijakovca, naselja u sastavu Grubišnog Polja. Sastanku su nazočili i predstavnici projektantske tvrtke Elektroprojekt te je dogovarana izrada idejnog rješenja za navedenu akumulaciju. Nakon izrade idejnog rješenja te studije utjecaja na okoliš, krenut će se u ishođenje potrebne dokumentacije za projekt kako bi se što prije započela dugo očekivana gradnja.

Prema riječima gradonačelnika Ivice Kirina akumulacija se projektira prvenstveno zbog obrane od poplava, ali i zbog navodnjavanja poljoprivrednih površina. Osim toga, ona bi imala i turistički potencijal, a u planu je i postavljanje hidroelektrane te bi se koristili obnovljivi izvori energije.

Projektima poput ovoga potičemo razvoj u onim područjima koja su pogođena depopulacijom. Grad Virovitica ovdje vidi mogućnost razvoja cikloturizma jer se radi o području koje krasi čist okoliš i netaknuta priroda. Također, ovdje vidimo i mogućnost razvoja našeg prigradskog naselja Jasenaš, rekao je gradonačelnik Kirin.

Akumulacija zapremnine 12,5 milijuna kubika vode gradila bi se na površini od 310 hektara te bi osiguravala dovoljne količine vode za navodnjavanje, što će potaknuti razvoj poljoprivrede i voćarstva. Kao takav, projekt je od iznimnog značaja za razvoj ovog područja, odnosno za gradove Virovitica i Grubišno Polje te općine Đulovac i Končanica.

Skip to content